Halkotöissä yhdistyvät huvi ja hyöty

Tontilta harvennetuista puista Kimmo Jokinen on rakentanut laavun lisäksi useamman liiterin, joissa onkin koko ajan sekä käyttövalmiita että kuivumassa olevia puita.

Kun Seutumajakkaan etsittiin Facebookin välityksellä sopivaa haastateltavaa, joka olisi innostunut metsuri tai halonhakkaaja, osasi Kimmo Jokinen odottaa jonkinlaista ”ilmiantoa”. Häntä ehdottikin haastateltavaksi useampi henkilö. Kimmo harrastaa polttopuiden tekemistä siinä määrin, että kavereilta saa joskus kuulla hyväntahtoista naljailua aiheesta.

Polttopuuharrastus alkoi vuonna 2008, kun Jokisen perhe muutti Petäjäskoskelle valmistuneeseen taloonsa. Puilla lämpenevät leivinuuni ja varaava tulisija, pihasauna ja viihtyisän mäntymetsikön reunalla sijaitsevan laavun nuotiopaikka. Tontilta harvennetuista puista Kimmo on rakentanut laavun lisäksi useamman liiterin, joissa onkin koko ajan sekä käyttövalmiita että kuivumassa olevia puita.

Kimmolla ei ole omaa metsää, mutta hän on tehnyt kavereille ja tutuille metsänharvennustöitä puupalkalla. Jonkin verran kyselyitä on tullut myös puskaradion kautta. Metsätyöt ovat Kimmolle tuttuja jo lapsuudesta asti. Maalaistalon poikana hän on tottunut tekemään monenlaisia töitä ja kulkenut isänsä ja veljiensä kanssa myös rankametsällä.

Halkojen tekemisessä yhdistyvät huvi ja hyöty. Metsässä liikkuminen, puiden nostelu ja pilkkominen ovat hyvää liikuntaa. Kuntoilun lisäksi harrastus tarjoaa irtiottoa arjesta ja hyvää mieltä. Puuhommien lisäksi Kimmo harrastaa hirvenmetsästystä ja hänellä on myös omia metsästyskoiria. Metsästysreissuilla mukana kulkee myös oma teini-ikäinen poika. Jokinen kertoo, että tytär ja vaimo harrastavat partiota, joka sekin on hyvin paljon luontoon liittyvä harrastus.

 

Kuljetuskäyttöön sopii appiukon vanha 1960-luvulta peräisin oleva Valmet. Hyväkuntoinen retrotraktori on ollut esillä myös Oulaisten Weteraanikonepäivillä jo useampana vuonna.

 

Luonnossa liikkuminen, metsässä kävely, laavuilla käyminen ja marjastus ovat Jokisen perheen yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Oulaisten kaupungilla työskentelevälle Kimmolle paikkakunnan laavut ovatkin tulleet tutuiksi myös työn puolesta. Niille viedään säännöllisesti pikkupuita ja luonnossa liikkujia on etenkin tänä keväänä ollut laavuilla runsaasti.
”Laavujen sijainteja löytää nettiosoitteesta laavu.org”, vinkkaa Kimmo.

Koulutukseltaan Kimmo on kirvesmies ja maatalouskoneasentaja. Taidot ovat tarpeeseen nykyisessä työssä, yleisasentajana. Työn kuva on monipuolinen. Pääosassa eivät ole puuhommat, mutta niitäkin toki tarpeen tullen tehdään.
Jokiselta on tilattu puiden pilkkomista ja myös kuljetusta jonkin verran. Esimerkiksi niin, että tilaaja on toimittanut Kimmolle rankoja, jotka hän on pilkkonut ja toimittanut pilkkeet traktorilla tilaajalle takaisin. Kuljetuskäyttöön sopii appiukon vanha 1960-luvulta peräisin oleva Valmet. Hyväkuntoinen retrotraktori on ollut esillä myös Oulaisten Weteraanikonepäivillä jo useampana vuonna.

Sonja Kukkola

Takaisin Jutut -sivulle