Helena Hyytisen ompelimossa riittää asiakkaita

Lampinsaaren kylänraitilla on hiljaista heinäkuisena maanantaipäivänä. Helena Hyytisen ompelimon ovi näyttää kuitenkin olevan kutsuvasti raollaan. Yksi asiakas on juuri lähtemäisillään Hyytisen luota. Hyytisen tyttärenpoika Eetu leikkii touhukkaasti mummin työvälineillä.
”Missä jakoavaimeni on”, kysyy Eetu mummiltaan.
Helena Hyytinen on pitänyt ompelimoaan Lampinsaaressa viime marraskuusta lähtien. Hän muutti Vihannin Alpuaan miehensä kotipaikkaan noin kolme vuotta sitten Pulkkilasta, jossa hän työskenteli pitkään Rautaruukin eli nykyisin SSAB:na tunnetussa yrityksessä. Ompelualalla hän kertoo viihtyneensä vaatimattomat 50 vuotta. Putkitehtaan palveluksesta Hyytinen on jo jäänyt jokin aika sitten eläkkeelle. Nyt onkin enemmän aikaa keskittyä oman yrityksen pyörittämiseen. Kokonaan ei hän ole kuitenkaan päässyt irti Rautaruukin otteesta: hän ottaa edelleen korjattavaksi yrityksen työntekijöiden työhaalareita.

Ompelemisen vastapainona Helena Hyytinen tykkää tehdä kädentöitä, kuten nämä huovuttamalla valmistetut nuket.

Ompelijan työhön Helena Hyytinen sai aikoinaan koulutuksen Haapavedellä. Omassa yrityksessään hän tarjoaa ompelimon palveluja laidasta laitaan. Kaikkeen mihin ompelukone vain pystyy ja taipuu.
”Mukavinta tässä työssä on se, että saa korjata ihmisten vaatteita, jotta ne käyvät heidän ylleen paremmin. Vaatteen malli saattaa olla muuttunut tai vaate on muuten vain pienentynyt ajan saatossa. Vetoketjujen ompeleminen se vasta kivaa puuhaa onkin, vaikka jotkut väittävät, että se on vaikeaa”, Hyytinen nauraa.
Ompelimoja ei löydy nykyisin joka kolkasta. Ongelma on todellinen varsinkin pienemmillä paikkakunnilla.
”Oulaisissakin ihmiset käyvät kysymässä ompelupalveluja Kallion Ailalta, vaikka ei hän ompele mitään. Olen sanonut hänelle, että voit sinä toimittaa niitä korjattavia sitten minullekin”.
Ompelutöiden vastapainona tykkää Helena Hyytinen maalata tauluja. Hän on vihkiytynyt erityisesti muotokuvien maalaamiseen. Lisäinnostusta harrastukseen hän on hakenut viimeksi Raahe opiston järjestämästä maalauspiiristä.

Vanhaa kunnon Singeriä ei syrjäytä mikään edes 2020-luvulla.

Helena Hyytisen ei ole tarvinnut koskaan mainostaa ompeluyritystään missään. Asiakkaita kun on riittänyt ilman sitäkin.
”Toimin aikoinaan Pulkkilassa yhdessä Teletalossa, jossa oli muitakin yrittäjiä. Kun olin ollut siellä 8,5 vuotta, tuli eräs asiakas sanomaan, että en ole kuullutkaan, että täällä on ompelimo. Miksi et ole mainostanut yritystä missään? Vastasin, että ei ole tarvinnut. Ehkä työ on puhunut puolestaan”, sanoo Helena Hyytinen.

Takaisin Jutut -sivulle