Hiihtosuunnistuksen SM-kisoille paras mahdollinen suojelija

Hiihtosuunnistuksessa muun muassa yhden nuorten maailmanmestaruuden aikoinaan voittanut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on Haapadellä helmikuun lopulla järjestettävin hiihtosuunnistuksen SM-kisojen suojelija. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

 

Haapavedellä nähdään helmikuun ja maaliskuun vaihteessa SM-tason urheilua, kun Korkatin Aakonvuorella järjestetään hiihtosuunnituksen SM-kilpailut. Kisojen järjestelyt ovat edenneet jo siihen vaiheeseen, että tapahtuman suojelija on selvillä. Hän on tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Hanna Kosonen on hiihtosuunnistuksen nuorten maailmanmestari normaalimatkalla ja aikuisten puolella hän saavutti MM-pronssia vuonna 2000 sekä samoissa kisoissa vielä viestikultaa.

Kisojen pääsihteeri Hannu Karstusen mielestä suojelijan valinta oli päivänselvä.
”Olenkin sanonut, että meitä suojelee lajille maailman paras ministeri”, hymyilee Hannu Karstunen.
Hiihtosuunnistuksen SM-kisat järjestetään Haapaveden Korkatissa yhteistyössä Haapaveden Urheilijoiden, Oulaisten Huiman ja Nivalan Suunnistajien kesken. Hiihtosuunnistus ei paistattele julkisuudessa yhtä isosti kuin esimerkiksi kesäsuunnistus, mikä harmittaa suunnattomasti laji-ihmisiä.
”Kyllähän se on lajiryhmien saamattomuutta, ettei julkisuutta ja tv-näkyvyyttä ole saatu”, myöntää Hannu Karstunen.
Suomalaisten hiihtosuunnistajien tasosta kiinnostavuus ei ainakaan ole kiinni. Hannu Karstusen mukaan Suomi on tällä hetkellä rankingissa maailman kahden parhaimman maan joukossa.
Taso on kova myös suomalaisten kesäsuunnistajien puolella, mutta Hannu Karstusen mukaan kesäsuunnistaja harvoin näkee tulosluettelon kärjessä, kun jalkoihin kiinnitetään lenkkareiden sijasta sukset.
”Kyllä kovakuntoinen hiihtosuunnistaja pärjää kesälläkin, mutta kesäsuunnistaja ei talvella alkuunkaan”.

29.2.-1.3. pidettäviin hiihtosuunnistuksen SM-kisoihin odotellaan 500-600 urheilijaa. Hannu Karstunen kertoo, että tämä on nyt ensimmäinen SM-tason tapahtuma, jonka järjestäjäseurat ovat ikinä aikaansaaneet.
”Se on iso haaste kaikille”, hän toteaa.

Takaisin Jutut -sivulle