Hiivatin sotahullut taivaalla

Kyllä raivostuttaa, kun aamulla yhdeksän ja puolikymmenen välillä sotakoneet lentää jo toista viikkoa jylisten taivaalla. Eikä se ole mitään pikkujylinää, vaan pahempaa rääkkymää, kuin pahimmilla ukkosen ilmoilla. Koirat pelkäävät ja hevoset menevät langoista läpi.
Soitin jo ja kysyin koska harjoitukset päättyvät. Sanoin, että toissaviikon huudatus taivaalla riittää jo tyhmimmänkin lentoharjoittelijan oppimiseen. Jotenkin on ikävä maku suussa tästä tilanteesta. Aivan kuin jauhettaisiin väkisin sotaa. Haapaveden ministeri Ahti Pekkala muistutti usein, kuinka tärkeää diplomaattisten suhteiden ylläpito kaikissa tilanteissa. Mielestäni presidentti Niinistö on tässä asiassa ollut kiitettävän maltillinen, vaikka jotkut ”sotahullut” äityivät viikonvaihteessa häntä arvostelemaan.
Aika vähän on puhuttu siitä, kuinka paljon Natoon kuuluminen meille maksaa. Vielä vähemmän puhutaan siitä, että myös meiltä on lähdettävä puolustamaan mahdollisiin Naton alueen sotapesäkkeisiin. Tämän takia on myös odotettavissa, että kotiinpaluita tulee sinkkiarkuissa.

Lopetan synkistelyn, kun aurinko paistaa ja lämmintä on loppuviikolle luvassa. Onnea kaikille valmistuneille ja ylioppilaille, sekä heidän juhliensa järjestelyistä vastanneille. Arki on alkanut ja pitää miettiä tulevaisuutta. Luin hesarin kuukausiliitteestä pitkä jutun tekoälystä ja sen mahdollisista seurauksista. Uskon, että mullistusta tulevien ammattien kohdalla on. Miten siis valita tuleva koulutuspaikka työtä silmällä pitäen. Siinäpä on pohtimista sekä opiskelemaan hakeville, vanhemmille ja opinto-ohjaajille.
Yksi tuntemani kaupunginjohtaja kertoi kirjoittautuneensa yliopistoon tohtoriopiskelijaksi, koska myös kunnallispäätöksiä pitää pystyä tekemään uusien asioiden edessä. Kunnille lankeaa työllistämisvelvollisuudet ja uuden soten osalta tuntuu, että kaikki ovat hukassa paitsi korkeita palkkoja nauttivat johtajat. Supistuksia ja vähennyksiä on jo ilmoitettu siinä tahdissa, että uskon todella Johannes Alarannan olevan oikeassa, kun hän Turun seudun aluevaltuutettuna ennusti Alavieskassa, että kunhan uusi sote oikein pääsee vauhtiin, niin seurakunta on ainoa, joka tulevaisuudessa köyhää ihmistä auttaa.

Takaisin Jutut -sivulle