Hirvenmetsästys vaarassa loppua kokonaan?

Hirvenmetsästyskausi on juuri nyt kuumimmillaan. Moni metsästäjä kuitenkin empii laittaa omaa koiraansa metsään lisääntyneen susivaaran takia.

 

Susien metsästyskoirille tekemät vahingot ovat taas tämänkin hirvenmetsästyskauden puhutuin aihe.

Hirvenmetsästyskausi pyörähti käyntiin lokakuun 10. päivä. Saalismääriä enemmän keskustelua ovat herättäneet susien ja metsästyskoirien väliset yhteenotot, joissa koira on yleensä se häviävä osapuoli. Lähin tapaus sattui heti aloituspäivänä Haapavedellä, jossa sudet tappoivat jahdissa olleen hirvikoiran.

Oulaisissakin susista tehdään havaintoja tuon tuosta, mutta vielä tähän mennessä seurat ovat säästyneet koiratappioilta. Oulaisten metsästysseuran puheenjohtaja Simo Jyväsjärvi on kuitenkin tiukkana susikantojen suhteen. Hänen mielestään hukkien lisääntyminen alueella uhkaa jo hirvenmetsästyksen jatkamista.
”Kyllähän valtion pitäisi jo puuttua tähän tilanteeseen jollakin tavalla. Koiria ei enää uskalleta päästää metsään, koska siellä on niin paljon susia. Pahimmassa tapauksessa tämä nykyinen tilanne johtaa siihen, että hirvenmetsästys loppuu joillakin alueilla kokonaan. Ja kun hirvien lukumäärä räjähtää käsiin, tiedämme kaikki, millaiset ovat seuraukset liikenteessä ja metsätuhoissa. Henkilökohtaisesti kannatan susien metsästystä jossakin muodossa”, toteaa Simo Jyväsjärvi.
Matkanivan hirviporukassa ollaan samoilla linjoilla. Susien lisääntyminen on konkretisoitunut niin paljon, että seuran metsästysalueen halkaisevan Pyhäjoen eteläpuolella sarvipäitä ei ole tällä hetkellä juuri lainkaan.
”Viime syksynä tuli sieltä havaintoja isosta susilaumasta, ja kyllähän hirvetkin katosivat saman tien”, kertoo Matkanivan metsästysseuran puheenjohtaja Matti Suvanto.
Hirviä on nyt Matkanivan metsästysseuran alueella niin vähän, että nähtäväksi jää, kuinka kauan kyseistä jahtimuotoa voidaan alueella harrastaa.
”On olemassa kantasuosituksia, joita pitää seurata. Kaksi viikonloppua on vasta pyydetty, joten vielä on liian aikaista sanoa. Mutta jos hirviä ei ala normaalikonsteilla löytymään, niin eipä niitä sitten kannata enää pyytääkään”, miettii Matti Suvanto.

Muuten hirvenmetsästys on alkanut Oulaisissa mukavasti. Simo Jyväsjärvi kertoo, että heillä on jo käytetty kolmasosa myönnetyistä kaatoluvista. Oman mausteensa seuruemetsästykseen tuovat koronarajoitukset. Niihin suhtaudutaan metsästyksessä yhtä suurella vakavuudella kuin muidenkin harrastusten piirissä.
”Käskynjako suoritetaan ulkona ja lihanjako tehdään pienissä ryhmissä maskit päässä. Noudatamme Metsästäjäliiton antamia ohjeita tarkasti”, sanoo Simo Jyväsjärvi.

Susien lisäksi metsästyksessä ovat viime aikoina puhuttaneet muutamat ikävät tapaturmat. Viimeisin sattui viikonloppuna Lapissa, kun metsästäjän ampuma luoti osui kansallispuistossa pyöräilleeseen mieheen. Simo Jyväsjärven mielestä turvallisuusasiat otetaan metsästyksessä tänä päivänä hyvin huomioon. Siksi tämänkaltaisten onnettomuuksien sattuminen on perin kummallista.
”Turvallisuusasiat on viety metsästyksessä niin pitkälle kuin mahdollista. On GPS-paikanninlaitteita ja muita. Ja hirviporukoiden keskuudessa pyritään aina ampumaan huolellisesti ja ainoastaan hirviä”, toteaa Simo Jyväsjärvi.
”Aina pyynnin alussa muistutamme kaikkia näistä turvallisuusasioista. Yleisten teiden varret eivät ole pyyntialueita, ne löytyvät muualta. Tämä viime viikonlopun tapaus osoitti, kuinka pitkän matkan luoti saattaa pahimmillaan lentää. Siksi on tärkeää varmistaa, mihin päin ampuu ja mitä siellä taustalla on”, muistuttaa Matti Suvanto.

Takaisin Jutut -sivulle