Historian havinaa 130 vuoden takaa

Oulaisissa vaikuttanut amiraali Thitz (1826-1899) järjesti Törmäperällä kutsuja vuonna 1894. Nyt nämä kutsut heräävät henkiin, kun Asta Lohvansuun ideoima ja käsikirjoittama tapahtuma järjestetään Kalevalan päivänä 28.2. Törmänhovilla.
Oulaisten historiaan tutustunut Asta Lohvansuu kertoo saaneensa idean tarinaan jo vuonna 2007 Lapin erämaakämpässään, jossa hän hahmotteli mielessään näytelmän henkilöhahmoja. Amiraali Thitzin kutsuihin osallistui vuonna 1894 yhteensä 14 paikallista seurapiirihenkilöä. Mukana olivat muun muassa pappi Lindholm, asemapäällikkö Öller ja opettaja Juho Oksa.
”Amiraali Thitz palveli Mustanmeren laivastossa amiraalina, mutta joutui aikaisin eläkkeelle ja siirtyi Oulaisiin reservikomppanian päälliköksi. Hänellä oli rikas vaimo Sofia. Thitzit asuivat Törmänhovin vieressä sijainneessa Isoräsyn talossa, joka oli myös iso kartano. Varakkuutensa ansiosta hän pystyi järjestämään kutsuja Oulaisten seurapiirille”, Asta Lohvansuu kertoo.

28.2. järjestettävässä tilaisuudessa on yleisöllä mahdollisuus seurata pääsymaksua vastaan 14 sen aikaisen vaikuttajan välistä keskustelua. Näytelmässä esiintyvien henkilöiden puvut ovat aitoja 1800-luvun pukuja ja ruoka myös tuolta ajalta peräisin.
”Paikalle mahtuu noin 50-80 henkilöä ja lippuja aletaan myydä lähiaikoina. Kaikki, mitä näytelmässä puhutaan, on faktaa Oulaisten historiasta. Lisäksi Törmänhovin ehtoisa valtiatar Kirsti Oulasmaa on innolla mukana ja hoitaa ruokapuolen. Yhdessä homma hoituu”, Lohvansuu tähdentää ja paljastaa samalla sellaisenkin tiedon, että amiraali Thitzin alaisuudessa alokkaana ehti palvella muuan presidentti Kyösti Kalliokin.

Takaisin Jutut -sivulle