Honkamajan ampumaratahanke etenee

Honkamajan ampumarata on ollut jo vuosikymmeniä yksi Pohjois-Suomen johtavista sporting-radoista. Nyt alueen lajikirjoja aiotaan monipuolistaa entisestään.

Kuorma-autot kippaavat parhaillaan maata Honkamajan ampumaradan kupeeseen. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan ja lupa-asiat rullaavat aikataulussa maaliin, päästään ampumaradan kauan odotettu kunnostamis- ja laajentumishanke käynnistämään toden teolla ensi kevään aikana.
Maata uudistettu ampumarata toden teolla tarvitseekin. Ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Äijälä kertoo, että nyt puhutaan tuhansien kuutiometrien maa-ainestarpeesta.
”Lehtopään pyörätienhankkeen ylimääräisiä maita on jo korvamerkitty tähän projektiin. Ja toki jos kaupungilta tai yrittäjiltä jää puhdasta maata yli, otamme sitä mielellämme vastaan”.

Ampumaratahankkeen aktiivit kokoontuivat viime lauantaina Honkamajalle palaveriin, jossa käytiin läpi, mitä hankkeessa on tähän mennessä tehty ja mitä pitää vielä tehdä. Jarmo Äijälän mukaan hankkeen luvituksen on tarkoitus lähteä käyntiin parin viikon sisällä. Tämä tarkoittaa käytännössä ympäristölupa-anomuksen ja poliisihallinnon lupa-anomuksen sisään laittamista.
Rahoituksen osalta hyvä asia on se, että hankkeelle on jo saatu 50-prosenttinen leader-investointirahoitus. Kustannusarvio on kokonaisuutena suuruusluokkaa 85 000 – 100 000 euroa. Tarvetta uudistetulle ampumaradalle on, sillä riistanhoitoyhdistyksen ympäristölupa Merijärventien varressa päättyy. Tämä tarkoittaa taas uuden luvan hakemista tai uuden radan rakentamista.
”Honkamaja on seutukunnallisesti merkittävä ampumarata ja tahtotila on nykyään sellainen, että kaikki ampumatoiminta täytyy olla kunnan sisällä yhdessä paikassa. On luonnollinen suunta, että ampumaurheilu ja kaikki siihen liittyvät tapahtumat keskitetään Honkamajalle”.

Ensi vuonna Honkamajan ampumaradalla päästään ampumaan muun muassa liikkuvaan tauluun.


Uudistetulle Honkamajan ampumaradalle suunnitellaan liikkuvan hirven ampumispaikkaa sekä karhurataa. Haulikkoammuntaa on tarkoitus monipuolistaa skeet-paikalla. Näiden lisäksi radalle tulevat omat tilat pistooliampujille sekä ampumahiihtäjille.
”Lajikirjo lisääntyy huomattavasti, se jopa tuplaantuu entisestä.”

Honkamajan ampuradalla käy aktiivikilpa-ampujia haulikkopuolella paljon Oulun ja Vaasan väliltä. Kun suorituspaikkoja saadaan jatkossa lisää, toivotaan ampumaratayhdistyksestä, että tämä näkyy myös kävijämäärän lisääntymisenä.
”Kysyntää on. Esimerkiksi kivääripuolen harjoittelupaikka alkaa olla Merijärventien varressa jo aika heikossa kunnossa. Alueellamme on myös tilausta pistoolipuolelle”.
Ampumahiihto tulisi olemaan Oulaisissa uusi laji. Ajatuksena on, että kaupunki haastetaan hankkeeseen mukaan, koska lajissa hyödynnetään olemassa olevia latuverkostoja.
”Haastamme kaupungin mukaan hankkeeseen. Jos ei rahallisesti niin kone- ja miestyön kautta”.

Takaisin Jutut -sivulle