Hurmaava Honkamaja tutuksi

Eräkummi Emmi Matikaisen teltalla tutustuttiin luonnosta löytyviin syötäviin kasveihin ja eräretkeilyyn.

 

Oulaisten WetoWoima-hankkeella oli suunnitteilla 14 kesätapahtumaa, kesän jokaiselle maanantai-illalle. Hurmaava Honkamaja -tapahtuma oli niistä ainoa, joka pystyttiin järjestämään, kaikkien muiden tapahtumien siirryttyä koronan takia. Hankekoordinaattori Sirpa Nevanperä jatkaa ideointia ja järjestämistä taas tästä eteenpäin mahdollisuuksien mukaan.
Tapahtumassa esillä olivat Honkamajan monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Paikalta löytyy pururatojen lisäksi paljon muutakin. Tällä kertaa oli mahdollista kokeilla savikiekkojen ammuntaa, frisbeegolfia, geokätköilyä ja hortoilua.

Eräkummi Emma Matikaisen teltalla oli mahdollista osallistua kilpailuun, jossa palkinnon sai, mikäli onnistui löytämään maastosta enemmän syötävää kuin Emma. Melko nopeasti kilpailijat löysivätkin erilaisia kasveja ja marjoja. Sienien kanssa oltiin varovaisempia, koska niistä kannattaa poimia vain varmasti syötäväksi kelpaavat lajit. Useampi hortoilija (eli syötävien kasvien keräilijä) palkittiin. Tarkoituksena oli miettiä sitäkin, mitä kannattaa tehdä, jos joutuukin ilman eväitä yöpymään metsässä.
”Kaikkein tärkein asia, jota retkelle pitää muistaa ottaa mukaan on vesipullo”, muistuttaa eräopas Seija Jussinniemi. Muita tärkeitä asioita ovat säänmukaiset vaatteet, hyvät kengät, esimerkiksi kumisaappaat, jos ei tiedä onko maasto märkää. On hyvä varautua myös siihen, että retkestä tuleekin oletettua pitempi ja ottaa mukaan riittävästi evästä koko päiväksi.

 

Laavulla maistui WetoWoima-hankkeen tarjoilema nuotiomakkara.

”Mukaan kannattaa ottaa sellaisia varusteita, joista on itselle hyötyä, ei liian isoa kuormaa. Rinkan paino saa olla 1/3 retkeilijän omasta painosta, ettei kaadu selälleen” kertaa Seija Jussinniemi tärkeitä ohjeita luonnossa liikkujille.
Reitti on hyvä suunnitella etukäteen ja ilmoittaa myös sen muutoksista kotiväelle. Jos kännykkään on asennettu 112-sovellus, saa pelastuslaiton sen kautta signaalin ja tiedon maastossa olijan koordinaateista. Nämä asiat muistutuksena myös syksyn marjastajille!

Honkamajalla sijaitsee lähtöpaikka kymmenen kylän reitistölle. Matkan varrella on opasteita ja laavuja, joissa voi myös yöpyä. Lisätietoja reitistä löytyy nettisivuilta ja Honkamajan parkkipaikalla sijaitsevasta opasteesta. Eräretkeilyn suosio on ollut valtavassa kasvussa, eikä ihme, sillä luonto tarjoaa elämyksiä, joita ei voi rahalla ostaa.

 

Honkamajalta löytyy täysimittainen 18 korin frisbeegolfrata. Tapahtumassa sai opastusta heittotekniikkaan.

 

Kaiken pituisia reittejä löytyy ja ihan pienten lasten kanssa voi kävellä vaikkapa kilometrin mittaisen pururadan ja tulla sen jälkeen paistamaan makkaraa laavulle. Hurmaava Honkamaja-tapahtumassa syötiinkin erittäin maistuvat WetoWoima-hankkeen tarjoamat nuotiomakkarat ja pillimehut. Tapahtuma sai liikkeelle kaiken ikäisiä ihmisiä omalta paikkakunnalta ja kauempaakin.

Takaisin Jutut -sivulle