Hyvääkin voi parantaa

Muutama viikko sitten Pohteen edustajat saapuivat Ylivieskaan kertomaan alueen päättäjille ja eläkeläisille Pohteen palveluista. Kuuluttaja kertoi, että paikalla oli Pohteesta Sirpaa ja Sannaa, vai mitenhän se oli? Ei sukunimiä eikä asemaa Pohteessa paljastettu. Vähän ihmetytti.
Tilaisuus oli tarkoitettu koko eteläisen alueen eläkeläisille Oulainen mukaan luettuna. Ei muuten ollut ketään. Paikalla oli lähinnä eläkeläisiä, kuntapäättäjiä ja virkamiehiä Alavieskasta, Sievistä ja Ylivieskasta. Nivala, Haapajärvi ym. eteläisen alueen kunnista olevat puuttuivat oulaistelaisten ohella kokonaan.
Parhaansa yrittävät Pohteessa palvella myös eläkeikäisiä. Se tuli päivän aikana selville.

Palautetta annettiin kohteliaasti, mutta paljon. Esimerkiksi Marja-Leena Korhonen ja panelistit kaipasivat tietoa, mistä ketäkin Pohteen palveluja tarjoavia löytyy. Päivän aikana tuli hyvin selväksi, että yksi ainoa eteläisen alueen tiedotuslehti ei ollut palvellut lainkaan asiakkaiden tarpeita, lehdestä ei löytynyt sitä, mitä olisi tarvittu. Ei ollut puhelinnumeroita ei esittelyjä kuka Pohteessa kukin on ja miten palvelee. Näin ollen Marja-Leena Korhonenkin kertoi erästä palvelun tarvitsijasta, jota oli auttanut. Terveyskeskuksessa päivätyönsä tehneenä hän oli näppärä etsimään palveluja, mutta peräti kaksi kului soitellessa numerosta toiseen ennen kuin vihdoin puhelu sattui oikeaan paikkaan. Kukaan ei kuitenkaan vastannut. Vastaus kyllä tuli, kolmen päivän kuluttua soitosta!

Todella harvassa palvelun tarjoavat ovat, enemmän palavereissa tai maantiellä matkalla paikasta toiseen. Yhtä hukassa tuntuivat olevan myös puhelinnumerot oikeisiin paikkoihin. Terveisiä lähti Ouluun ja paikallistasoalle. Monia muitakin ongelmia oli havaittu, kuten lääkäripula, yksinäisyys ja kuljetuspalvelut.
Nyt on ainakin Ylivieskassa ikäihmisten kokoontumispaikan, Tuokiotuvan, työntekijät vastaamassa Pohteen asiakkaiden haasteisiin. Tulevana maanantaina ja seuraavinakin tehdään liikuntakeskuksessa tutuksi Pohteen palveluja numeroin ja nettisivuin.
Eikä niin pahaa, ettei saa korjattua. Olen kuullut, että sätin kautta saa hyvin aikoja palveluihin ja kertoipa eräs henkilö, joka halusi lääkäripalveluun Ylivieskaan saaneensa kiireettömän ajan kahdessa viikossa. Hänen ihmettelyynsä oli vastattu tk:sta, että Ylivieskassa on palattu vanhoihin hyviin käytäntöihin, jolloin aikoja on jaossa. Pitää nyt vain toivoa, että myös sieviläiset, oulaistelaiset ja alavieskalaisetkin saavat lääkäripalvelunsa takaisin ja vältyttäisiin yksinäisiltä kuolemilta. Olisi kiva kuulla merijärvisten mielipiteet Pohteesta, sillä Kalajoki on perinteisesti palvelut omia kaupunkilaisiaan ja naapureita erinomaisesti.
Hyvä, että Pohde tuli ihmisten luo. Hyvä, että ongelmista puhuttiin. Näin ollen hyvät kuulijat ovat itse keksineet myös parannuksia huonoon tilanteeseen muun muassa ensi maanantaina Ylivieskan liikuntakeskuksessa.
 

Takaisin Jutut -sivulle