Irmeli Sairanen muutti elämänsä ja yrityksensä takaisin Oulaisiin

Perhosia on lennellyt viime päivinä tavallista enemmän Irmeli Sairasen vatsassa. Ja syystäkin. Vietetäänhän tänään hänen yrityksensä Hoitohuone Valonpisaran avajaisia. Hoitoyrityksensä Irmeli Sairanen on perustanut omaan kotiinsa Sahankadulle.
Irmeli Sairanen on paluumuuttaja. Oulaisissa hän on asunut lähes koko ikänsä. Vuonna 2010 Sairanen päätti kuitenkin vaihtaa maisemaa ja lähti kokeilemaan, miltä maistuu kerrostalossa asuminen Seinäjoella. Ja eihän se pidemmän päälle oikein hyvältä maistunut.
”Olihan siinä toki alussa oma uutuudenviehätyksensä. Olen kuitenkin aina tykännyt tehdä pihahommia ja käydä marjassa. Ei siellä uskaltanut outoihin metsiin lähteä. Pienelle parvekkeelleni laitoin kasvamaan sen mitä siihen mahtui”, Irmeli Sairanen muistelee.
Hoitohuone Valonpisara toimi Seinäjoella ensin Irmeli Sairasen kerrostaloasunnossa, kunnes hän löysi paremmat tilat keskustan liikehuoneistosta. Koronavuodet olivat kuitenkin Sairasenkin harjoittamalle liiketoiminnalle sen verran kova kolaus, että hän päätti pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaa takaisin kotikonnuille. Tätä päätöstä hän ei ole vielä tähän päivään saakka katunut.
”Oulaisissa on aivan ihanaa. Tärkein syy on tietenkin se, että kaikki läheiset ihmiset ovat nyt lähellä. Ja ihana lapsenlapseni tulee usein suoraan koulusta mummun luona käymään”.
Irmeli Sairanen kiinnostui hyvinvointialasta pienen sattuman kautta. Sitä ennen hän ehti toimia yli 20 vuotta paikallisen vakuutusyhtiön toimitusjohtajana. Työ oli kuitenkin stressaavaa ja kun siihen päälle sattuivat vielä kaikki ikävät asiat yksityiselämän puolella, aiheutti tämä Sairaselle burn outin.
”Olin sitten yhden kesän kokonaan kotona. Minulla oli tapana istahtaa aina aamuisin kuistin portaille kahvia juomaan. Eräänä aamuna aloin lukea Voi hyvin -lehteä. Siinä oli juttua reikihoitokurssista. Innostuin ja päätin ilmoittautua”.

Irmeli Sairanen ei ollut aikaisemmin kuullut mitään reikihoidosta. Ensimmäisen kurssipäivän jälkeen hän oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että reikihoito on toimiva hoitomuoto. Reikihoidon teho perustuu energiaan. Kaikki näkymätön ja näkyvä materia on jonkinasteista energiaa.
”Reikiopettajamme totesi heti kurssin alussa, että ettehän te näe sähköäkään ja sekin toimii”, Sairanen muistuttaa.
Reikihoitoon tulon syitä voi olla monia. Osalla asiakkaista on olemassa fyysinen vaiva, johon he haluavat saada hoitoa. Toiset taas hakevat reikihoidosta apua stressaavaan elämäänsä.
”Reikienergia on älykästä energiaa. Se menee sinne missä sitä eniten tarvitaan”, Sairanen kehuu.
Vuonna 2010 Irmeli Sairanen valmistui aromaterapeutiksi. Aromaterapia on kevyempi käsittely kuin klassinen hieronta.
”Siinä käydään läpi koko keho, ja vaikuttajana on eteeriset öljyt, jotka valitaan yhdessä asiakkaan kanssa, että myös tuoksu on sellainen, joka miellyttää asiakasta. Aromaterapialla voidaan ehkäistä ja hoitaa erilaisia mielen ja kehon ongelmia, lieventää kiputiloja ja stressiä ja se sopii rentoutumiseen, vaikka ei mitään vaivoja olekaan”.
Aromaterapian Irmeli Sairanen löysi Törmänhovin luontaishoitajakoulutuksessa.
” Siellä tuli tunne, että tämä on kyllä minun juttuni: tuoksut ja hoito. Niinpä sitten menikin viikonloppuja vuoden ajan Tampereella terapeuttikoulutuksessa. Ennen näyttökoetta piti tehdä sata dokumentoitua harjoitushoitoa. Näyttökokeessa hoito tehtiin kahdelle asiakkaalle, jotka opettaja oli sinne kutsunut. Onneksi kysyin vasta hoidon jälkeen asiakkailta, ovatko aikaisemmin käyneet aromaterapiassa. Toinen oli nimittäin opettajan asiakas. Sen tiedon kanssa jännitys olisi varmaan tuplaantunut ja hoito voinut epäonnistua”.

Irmeli Sairasen tekemien hoitojen aikana asiakas vaipuu syvään rentouttavaan tilaan. Joskus jopa niin syvään, että asiakas nukahtaa hoitopöydälle. Näin on käynyt esimerkiksi ihonhoitoon tarkoitetun radiofrekvenssihoidon aikana.
”Moni saattaa siinä nukahtaa, kun laitteen hoitopää on lämmin ja siitä kuuluu rauhallinen hurina. Joku asiakas harmittelikin kerran, että olisi ollut niin mukava nauttia hoidosta koko ajan, mutta oli vaan pakko nukahtaa”, Sairanen nauraa.
Jo kypsemmän iän saavuttanut Irmeli Sairanen nauttii elämästään ja yrittäjänä olosta. Vielä kolmikymppisenä ajatukset olivat kaikkialla muualla. Tästä kaikesta syntyikin pienimuotoinen ikäkriisi.
”Alitajuntaan oli vahvasti jäänyt koulutarkastajan taululle piirtämä kuva ”kehdosta hautaan”. Kehdon ja hautakummun välillä oli kaari, joka päättyi 60 vuoteen. Olin silloin kolmannella luokalla Piipsjärven koulussa. Vaikka tietysti aikuisena tiesin, että ihminen voi elää paljonkin vanhemmaksi, meni varmaan vuosi, että mietin alamäen alkaneen, kun sen kaaren huippu piirroksessa oli 30 vuoden kohdalla.  Kun mitään dramaattista ei sen vuoden aikana tapahtunut, kriisikin haihtui, eikä sitä sen koommin ole ollut. Olen kiitollinen jokaisesta päivästä”.

Takaisin Jutut -sivulle