Iskeekö hatsapurivillitys myös Oulaisiin?

Erityisesti lukuisista Venäjän ja Kaakkois-Aasian matkailuohjelmista tuttu näyttelijä Ville Haapasalo alkoi valmistaa Suomessa georgialaista kansallisruokaa, hatsapuria. Nyt näitä suosion saaneita leipiä voi saada myös Oulaisista, Oulaskankaan kahvilasta.

 

Ei tarvinne olla mikään ennustajaukko sanomaan, mikä mahtaa olla Oulaskankaan kahvilan kysytyin tuote, kun paikka aukaisee jälleen ovensa ensi maanantaina 19. huhtikuuta. Vastaus on: Haapasalon hatsapuri. Tämä alkuperältään georgialainen kansallisruoka kostuu makeahkosta ja hieman happamasta vehnäleivästä, jonka sisällä on suolaista sulguni-juustoa. Hatsapurivillityksen Suomeen on tuonut näyttelijä, maailmanmatkaaja ja tv-juontaja Ville Haapasalo.
”Ensimmäisen kerran törmäsin hatsapuriin Leningradissa. Siihen aikaan ruoka oli Venäjällä vielä kortilla ja törmäsin yhteen paikkaan, joka osoittautui myöhemmin georgialaisen mafian omaksi kahvilaksi. En osannut vielä silloin venäjän kieltä, joten kävin muina miehinä tässä kahvilassa ja aloin syödä hatsapureja. Jos voi syödä puolitoista vuotta samaa ruokaa joka päivä, niin jotakin erikoistahan siinä täytyy olla, ettei siihen kyllästy”, nauraa Ville Haapasalo, joka on sittemmin kertomansa mukaan vieraillut Venäjän jokaisessa kolkassa ja vieläpä kahteen kertaan.
Hatsapurin resepti on kehitelty noin 5000 vuotta sitten, eikä siihen ole kajottu sen jälkeen. Kaloreita hatsapurissa toki riittää, mutta ne ovat olleet elintärkeitä hatsapureja syöneille georgialaispaimenille.
”Aamulla, kun paimenet lähtivät vuoristoon, ottivat he aina hatsapurileivän mukaan ja repivät siitä pieniä palasia pitkin päivää. Seuraava nälkä tuli vasta yöllä”.
Ajatuksen hatsapurien valmistamisesta Suomessa Ville Haapasalo keksi viime keväänä, kun korona alkoi tyhjentää hänenkin työkalenteria. Pitkän pohdinnan jälkeen Haapasalo etsi internetistä kaiken tarvittavan tiedon leipomoista ja perusti oman leipomonsa Puumalaan. Haapasalon Hatsapuri työllistää tällä hetkellä kolme ihmistä ja tässä kuussa valmistuvaan leipomoon työntekijöitä tulee 10-15.
”Olen tässä laskeskellut, että kunhan toiminta pyörii täydellä teholla, on työntekijämäärä siinä 40. Ei se näin korona-aikana ihan huonosti ole”.
Haapasalon Hatsapurin neljä liikkuvaa kärryä ovat kiertäneet viime kuukaudet ahkerasti ympäri Suomea. Myyntipisteitä tulee koko ajan lisää ja yksi niistä on Oulaisissa Oulaskankaan kahvilassa. Yrittäjä Tomi Rantanen kertoo, että heillä on jo pizzauuni hommattuna ja se odottaa kuumana Haapasalon hatsapurien saapumista.
”Meiltä saa aitoja ja alkuperäisiä hatsapureja, ihan niitä samoja, joita Ville myy omasta kipsastaan. Odotamme tästä pelastusta koronan runtelemaan vuoteen ja toivomme, että kahville tulisi käymään väkeä muutenkin kuin vain sairaalalla asioivia”, Tomi Rantanen tuumii.
Ville Haapasalo kertoo innostuneensa hatsapureista niin paljon, että suunnittelee jo seuraavia georgialaisherkkuja Suomen kansalle tarjottavaksi. Kaiken tohinan keskellä hän on ymmärtänyt, kuinka hyvältä on tuntunut tehdä 25 vuoden kameran edessä työskentelyn jälkeen jotakin aivan muuta. Tulevaisuus on avoin, eikä hän itsekään tiedä, mistä löytää itsensä seuraavan 10 vuoden päästä.
”Ehkä menen jonnekin harrastajateatteriin ja teen tätä päätyönäni”, hän hymyilee.

Takaisin Jutut -sivulle