Jäähyväiset synnytysosastolle

Oulaskankaan synnytysten säilymisen puolesta paljon työtä tehnyt kätilö Marjo Kontinaho sai mielenilmaukseen osallistuneilta ihmisiltä raikuvat suosionosoitukset.

 

Ei auttanut, vaikka yhteinen tahto oli luja ja moni yritti kaikkensa. Oulaskankaan synnytysosaston toiminta loppuu tämän kuukauden jälkeen.
Näin totesivat maanantaina Oulaisissa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma.
Sekä Saarikko että Luoma vaikuttivat pettyneeltä Valviran päätökseen lopettaa Oulaskankaan synnytykset.
Ministeri sanoi, että myös alueen kansanedustajat tekivät kaikkensa synnytysosaston eteen yli puoluerajojen, mutta sekään ei riittänyt.

Saarikko kertoi itse olleen luottavainen toiminnan jatkumiseen sen jälkeen, kun Oulaskankaan synnytysosastolle myönnettiin poikkeuslupa vuoden 2021 loppuun asti.
”Uskoin tuolloin, että päätös pitää ja toiminta jatkuu. Kun poikkeuslupa ei jäänytkään voimaan tuli niin kiire, että aika loppui kesken.”
Ministeri luetteli pitkän listan asioita, joihin olisi pitänyt saada muutokset lyhyessä ajassa, jotta synnytysosaston toiminta olisi voinut mahdollisesti saada jatkoa.
Saarikko tunnusti, että ajan lisäksi vastaan tuli myös muita esteitä.
”Ymmärrän hyvin teidän pettymyksenne. Ymmärrän myös, jos tunnette vihaa ja pettymystä, mutta minulla ei ollut keinoja pelastaa synnytysosastoa. Voimani, valtani ja osaaminen ei vain riittänyt tämän pidemmälle.”
Hän jakoi tunnustusta myös Oulaskankaan synnytysosaston henkilökunnalle.
”Kukaan, joka on tehnyt tämän sairaalan hyväksi, ei ole tehnyt väärin. Teidän syytä tämä on kaikkein vähiten.”

Terveydenhuoltoalan koulutuksen jatkumisen suhteen ministeri oli luottavainen.
”Opetusministeriössä ei ole mitään tietoa siitä, että täällä olisi aikeita lopettaa koulutustoiminta. Ei nämä asiat ole sidoksissa toisiinsa.”

 

Oulaskankaan synnytysten säilymisen puolesta paljon työtä tehnyt kätilö Marjo Kontinaho sai mielenilmaukseen osallistuneilta ihmisiltä raikuvat suosionosoitukset.

 

Puheenvuoronsa lopuksi Saarikko toivoi, että alueella pidetään jatkossakin kiinni perhemyönteisestä asenteesta.
”Suosittelen teitä pitämään kiinni perhemyönteisyydestä. Se, että synnytysosasto loppuu, ei tarkoita syntyvyyden loppumista. Lapsen elämässä on paljon muutakin kuin syntyminen, joten pitäkää kiinni maineestanne perhemyönteisenä alueena.”

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma ilmoitti, että Oulun eteläisellä alueella tarvitaan jatkossakin Oulaskankaan sairaalan palveluita.
”Oulaisissa tarvitaan tulevaisuudessakin yhteispäivystystä.”
Hän uskoi, että myös lapsiin kohdistuvaa sairaanhoitoa tullaan jatkossa tarjoamaan Oulaskankaalla.
”Esimerkiksi synnytyksen jälkeistä vauvan keltaisuutta voidaan hoitaa täällä. Näköpiirissä ei ole myöskään kirurgisen toiminnan supistamista. Voidaan sanoa, että tänne on jäämässä laaja määrä erikoissairaanhoidon toimintaa.”

Sievistä saakka mielenilmaisuun saapunut Eveliina Tölli kertoi olevansa pettynyt päätökseen.
Nuori äiti seisoi huolestuneen oloisena pieni lapsi sylissään, seuraava uusi elämä on tulossa maailmaan maaliskuussa.
”Tympii mielettömästi. Ensimmäinen lapsi syntyi Oulaskankaalla, mutta jatkossa synnytän todennäköisesti Kokkolassa.”

Takaisin Jutut -sivulle