Jari Ruonakoskelle uusi arvonimi

Ravintola PikkuVELIn omistaja Jari Ruonakoski aateloitiin viikonloppuna kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne de Rôtisseurs’n eli suomalaisittain Paistinkääntäjien veljeskunnan toimesta komentajaksi. Ruonakosken mukaan arvonimi tuli hänen aktiivisesta järjestötoiminnan ja ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä. Ruonakoski on ollut Rôtisseursissa mukana jo 12 vuotta.

”Kyse on maailman suurimmasta gastronomisesta järjestöstä, jolla on toimintaa yli 80 eri maassa”, selvittää Jari Ruonakoski.
Koska ravintoloitsija Jari Ruonakoski on paistinkääntäjä parhaimmasta päästä, on luonnollista, että hänen luotsaamansa Lintutien ravintolakin on saanut arvostetun Chaine des Rôtisseurs-kilven. Ruonakosken mukaan lähimmät saman arvon saaneet ravintolat löytyvät Oulusta.
”Aika isoa aluetta me koitetaan tässä nyt paikata”, Ruonakoski hymyilee.

Yksi Paistinkääntäjien päätehtävistä on viedä ruokakulttuurin ilosanomaa eteenpäin ruokaharrastuksen muodossa. Jari Ruonakosken kukaan Oulun voutikunnassakin nuoret ja lapset on otettu tärkeään rooliin tulevia ohjelmia suunniteltaessa.
”Ravintolassa käyminen ei ole ainoastaan aikuisten yksinoikeus. Se kuuluu myös lapsille ja nuorille”, tähdentää Jari Ruonakoski.

Yksi teko ylivieskalaisen ruokakulttuurin eteenpäin viemiseksi on ensi tammikuussa 26.–27. päivä Lintutien PikkuVELIssä järjestettävä ruokatapahtuma, johon vieraaksi saapuu muun muassa television Hell’s Kitchenissä esiintynyt Michelin-kokki Sauli Kemppainen.
”Tapahtumalla rikastutetaan oman henkilökunnan ammattitaitoa ja saadaan lisää alueellista näkyvyyttä. Haluamme todistaa, että ei Ylivieska niin syrjässä ole. Kyllä täälläkin voi huippuruokaa nauttia”.

Jari Ruonakoski ja Sauli Kemppainen aikovat tarjota asiakkailleen kuuden ruokalajin illallisen kahtena päivänä. Ruonakoski kaavailee, että illallista varten myyntiin tulee 50–60 asiakaspaikkaa.
”Tämä on ainutkertainen tilaisuus. Sauli on myös pohjoisesta kotoisin ja on tehnyt ulkomailla pitkän työuran. Keittiövierailuja hän ei ole tehnyt Suomessa pitkään aikaan”.
Tuskaisten koronavuosien jälkeen ihmiset ovat jälleen rohkaistuneet käyttämään ravintolapalveluita hyväkseen. Ruoka ja juoma hyvien ystävien kanssa on arjen pieni nautinto.
”Ihmiset haluavat taas kokoontua hyvän ruuan ympärille ja nauttia yhdessäolosta. Etenkin nuoret lähtevät nyt enemmän hyvälle illalliselle, jossa ruuan lisäksi nautitaan pulloa viiniä pitkän kaavan mukaan”, Jari Ruonakoski toteaa.

Kotikokkeja Jari Ruonakoski ohjeistaa käyttämään ruoan valmistuksessa mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, kuten kasviksia sekä riistaa.
”Syksyä kohti kun tässä nyt mennään, niin riista ja tuoreet juurekset kuuluvat ehdottomasti ruokapöytään. Esimerkiksi sorsasta voi saada maukkaan ruuan juuri nyt”, vinkkaa Jari Ruonakoski.

Takaisin Jutut -sivulle