Jarmo Pirhonen haaveilee koronavapaasta kesästä

Kuopion kaupunginjohtajana neljä vuotta toiminut Jarmo Pirhonen suoritti aikanaan lukion Oulaisissa. Kuva: Vicente Serra

 

Yli 120 000 asukkaan Kuopion kaupungin johtaminen on Jarmo Pirhosen unelmatyö. Niin haasteiltaan kuin palkitsevuudeltaan.
”Kaikki opittu ja koettu haastetaan lähes päivittäin. Henkilöstöäkin kaupungilla on noin 6500. Palkitsevuutta tuo asioiden konkreettisuus, vuorovaikutus päättäjien, asukkaiden ja yritysten kanssa”.
Jarmo Pirhonen on ollut Savon pääkaupungin puikoissa nyt noin neljä vuotta. Kulunut vuosi on ollut monella tavalla raskas myös Pirhoselle. Eikä vähiten maailmanlaajuisen pandemian vuoksi.
”Korona on työllistänyt ja tuonut epävarmuutta. Kiihtymisvaiheessa olemme koko aikana olleet vain muutamia viikkoja, joten olemme pärjänneet verrattain hyvin”.
Kuopion kaupungin johtamisessa suurimmat haasteet liittyvät Jarmo Pirhosen mukaan kaupungin kasvuun, investointitarpeisiin ja sitä kautta talouteen. Vaikka Kuopion kaupungin asukastyytyväisyys on mitatusti korkealla tasolla, on kaikkien kaupungin asioita ajavien pidettävä koko ajan mielessä, että kaikilla asukkailla ei mene yhtä hyvin.

Talousasioiden hoidon pitäisi sujuja Jarmo Pirhoselta hyvin, sillä ennen kaupunginjohtajan pestiään hän ehti työskennellä pankkiuralla Lappeenrannassa ja Jyväskylässä. Tämän jälkeen hän toimi kauppakamarijärjestön johtotehtävissä myös Helsingissä. Valtion leivissä Pirhonen työskenteli ollessaan Kaakkois-Suomen TE-keskuksen johtajana.

Jarmo Pirhonen varttui pikkukylällä, jossa naapuristossa oli useampi ”savvoo viäntävää immeistä”. Hän myöntääkin, että silloin saatu kielikylpy on helpottanut elämää Kuopiossa. Oulainen taas oli Jarmo Pirhosen lukiokaupunki, jonne hän ei varsinaisesti koskaan muuttanut. Oulainen on hänen äitinsä synnyinpaikka ja Pirhonen asui lukioajan tätinsä luona.

Kun Jarmo Pirhonen vertaa savolaisia pohjoispohjanmaalaisiin, on näiden kahden ”heimon” välillä selviä eroja havaittavissa.
”Savolaisuuteen kuuluu tietty sanoilla leikittely, joka sopii minulle erinomaisesti. Saanhan siihen itsekin silloin osallistua. Kun verrataan pohjoispohjanmaalaisuuteen, niin ehkä vastaus tulee siinä, että on minua johtajana luonnehdittu aika suoraksi”.

Jarmo Pirhonen muistelee lukioaikaansa Oulaisissa hyvillä mielin. Pieneltä kylältä ponnistaneelle nuorukaiselle Oulainen näyttäytyi sopivan kokoisena ja virikkeellisenä paikkana. Luokkakaverit, tietyt ”iltakulkijat” ja monet persoonalliset opettajat ovat jääneet eniten mieleen.
”Eniten liikuin Epäilyksen Antin kanssa ja viisikon saimme kokoon, kun usein mukana olivat myös Irvankosken Tapio, Hyvösen Seppo ja Kumpulaisen Kari. Rintalan Esankin kanssa löysimme yhteistä tekemistä”.
Työnsä vastapainona pyrkii Jarmo Korhonen liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti. Hiihto, pyöräily, golf ja nykyisin yhä enemmän houkutellut kuntosali kuuluvat hänen harrastusvalikoimaansa. Kuopio on vilkas kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, joten näissäkin riennoissa Pirhoseen voi usein törmätä.

Korona-aika on tuonut epävarmuutta ja muutoksia monen ihmisen suunnitelmiin. Jarmo Pirhonen on kuitenkin luottavainen, että pian voidaan taas toteuttaa niitä ”normaalejakin” haaveita.
” Nyt tuntuu siltä, että olisi hienoa nauttia Suomen kesästä ja tapahtumista ilman rajoitteita. Ja voisihan sitä etelän aurinkoonkin syyssateilla lennähtää”.

Takaisin Jutut -sivulle