Jätä puhelin hetkeksi rauhaan

Tuli on hyvä isäntä, mutta huono renki. Samaa voi sanoa puhelimesta.
Olen hämmästynyt siitä, kuinka monelle puhelimesta on tullut kavereitakin tärkeämpi kumppani.
Useat hyvät tuttavani vaikuttavat hurahtaneen täysin puhelimeen. Puhelin on kourassa vessareissullakin. Minulla ei ole mitään tuntumaa siitä, mitä ihmettä vessassa puhelimella tehdään. Kun mietin tarkemmin, ehkä en haluakaan tietää.

Tiedän kyllä, mitä kaikkea puhelin voi tarjota haltijalleen. Jatkuvaa uutisvirtaa, yhteys tuttaviin ja valmiustila työelämään. Siinä minun mielestä tärkeimmät asiat, joita puhelin voi tarjota.
Mutta mihin puhelinta tarvitaan esimerkiksi silloin, kun mennään tapaamaan ystävää? Mihin puhelinta tarvitaan silloin, kun mennään yhdessä ravintolaan syömään tai vaikka tanssimaan? Eikö silloin riitä ystävän seura sen sijaan, että pitäisi olla koko ajan puhelimen äärellä?

Mielestäni on moukkamaista keskeyttää keskustelu sen takia, että joku laittaa sosiaalisessa mediassa viestin, johon pitää vastata saman tien. Minusta se on huonoa käytöstä.
Välillä tuntuu, että lapsuusajan kilpailuasetelma kaverien huomiosta on palannut nyt aikuisiällä. Nyt pitää taistella kaverin ajasta puhelinta vastaan ja usein tuntuu siltä, että takkiin tulee. Puhelimelle ei pärjää, kaveri seuraa enemmän puhelintaan kuin kuuntelee asioitani.
Luin uutisen, jossa kerrottiin ravintolasta, joka on kieltänyt asiakkailtaan puhelimien tuomisen baariin. Uutisessa kerrottiin, että ravintola on saavuttanut valtaisan suosion.
On uskomatonta, että ihminen ei voi olla ilman puhelinta tapaamisen ajan muuten kuin, että se on kiellettyä.
Facebookissa pyörii hauska videopätkä, jossa neljä aasialaismiestä istuu gondolissa Venetsian kauniissa maisemissa. Jokainen tuijottaa vain puhelintaan, vaikka ympärilläkin olisi paljon nähtävää. Tuolle videolle nauraa moni, mutta ehkä olisi syytä tarkastella sitä omaakin puhelinkäyttäytymistä.
Monilla kanssakulkijalla on julkisilla paikoilla nenä kiinni puhelimissa, samoin myös julkisissa liikennevälineissä. Myös perheen kesken muut kuin autonkuljettaja keskittyvät usein mieluummin puhelimeen kuin toisten kanssa rupatteluun.
Joten ihmiset hyvät, puhukaa toistenne kanssa.
Kyllä sen puhelimen kanssa ehtii sitten illalla kotona kuherrella ihan riittämiin.

Jussi Eskola

Takaisin Jutut -sivulle