Jenna Häggman tekee unelmatyötään

Oulaisten alakoulujen oppilaat pääsivät tutustumaan viime viikolla pesäpalloilun saloihin. Opettajana toimi tammikuussa Oulaisten Huiman, Nivala Pesiksen ja Ylivieskan Kuulan yhteisesti palkattu junioripäällikkö Jenna Häggman.
”Viime viikolla olimme Nivalassa ja Ylivieskassa. Olemme käyneet pääasiassa läpi eskarit aina kolmanteen luokkaan asti. Vastaanotto on ollut hyvä. Lapset ovat tykänneet paljon ja myös opettajat ovat saaneet uusia vinkkejä siihen, mitä asioita pesistunneilla olisi hyvä tehdä”, kertoo Jenna Häggman.
Kouluvierailujen lisäksi Jenna Häggmanin tehtäviin kuuluu eri seurojen valmentajien tukeminen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos joku valmentaja tarvitsee neuvoja esimerkiksi fysiikkaharjoittelussa, voi hän kääntyä Jenna Häggmanin puoleen.
”Pyrin muutenkin olemaan tsemppaaja siellä taustalla. Ja jos seuralle on tulossa uusia joukkueita, autan siinäkin prosessissa. Ainut asia, mikä minulle ei kuulu, on joukkueiden valmentaminen”.

Jenna Häggmanin työviikosta 14 tuntia kuluu Ylivieskassa, 10 Nivalassa ja 6 tuntia Oulaisissa. 7,5 tuntia on pyhitetty yhteisten asioiden hoidolle. Koska kyseessä on aivan uusi työnkuva, voi Jenna Häggman kehittää siitä omanlaisensa. Hänen mukaansa pesäpallon tila on hyvällä tasolla jokaisessa kolmessa seurassa.
”Jokaisessa seurassa on juniorijoukkueita, mutta harrastajia tarvitaan silti kaikkien ikäluokkien joukkueisiin. Seurat ovat alkaneet tehdä myös yhteistyötä, esimerkkinä Oulaisten ja Nivalan tyttöjoukkue, koska pelaajia ei muuten ole tarpeeksi”.
Jenna Häggman on saanut kouluvierailuilla tuntuman siihen, kuinka paljon pesäpallo kiinnostaa tämän päivän koululaisia. Ja kiinnostaahan se. Haaste on nyt vain siinä, miten pesäpallo pysyy kaikkien muiden suosittujen harrastusten mukana.
”Nykypäivän lapsilla on paljon erilaisia harrastusvaihtoehtoja. Suurin ongelma on ajanpuute, että mihin harrastukseen lapsi ehtii mukaan. Tämä haaste on sama muillakin lajeilla. Olisikin tärkeää, että esimerkiksi jalkapallo- ja pesäpalloharjoitukset voitaisiin järjestää eri aikaan. Tämä vaatii yhteistyötä eri laji-ihmisten kanssa”.

Jenna Häggman tietää mistä puhuu. Hän pelasi aktiiviurallaan pesäpalloa 10 vuotta. Junnuvuodet kuluivat Nivalassa, jonka jälkeen hän pelasi B-tyttöjen joukkueessa superia Haapajärvellä ja myöhemmin naisten ykköspesistä. Ammatiltaan Jenna Häggman on liikuntaneuvoja. Voidaankin sanoa, että hän on tällä hetkellä unelmapestissä.
”Valmistuin liikuntaneuvojaksi viime joulukuussa. Tämä paikka tuli sitten sopivasti auki ja ajattelin, että haluan ehdottomasti hakea sitä. Minulla oli useampi vuosi taukoa pesäpallosta ja haaveena oli, että joskus vielä palaan lajin pariin”.
Junioripäällikön pääasiallinen tehtävä on kasvattaa harrastajamääriä kaikissa kolmessa seurassa. Seuraava hyvä mahdollisuus tähän tulee ensi kesänä, jolloin Oulaisissa, Nivalassa ja Ylivieskassa järjestetään taas useampia pesäpallokouluja. Jenna Häggmanin mukaan lasten ja nuorten kannattaa tulla tutustumaan pesäpalloon lajin monipuolisuuden takia.
”Pesäpallossa opetellaan monia eri taitoja kuten lyömistä, kiinniottamista ja juoksua. Nämä taidot tukevat sitten muitakin lajeja mitä lapsi harrastaa. Parasta olisi, että lapset harrastaisivat liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti”, Häggman teroittaa.
Vaikka Jenna Häggmanin oma pelaajaura päättyi jo vuosia sitten, on hän edelleen aktiivisesti mukana kotikuntansa pesäpallotoiminnassa.

”Vedän Nivalassa lukion ja ammattiopiston harrasteakatemialaisille pesistreenejä kerran viikossa. Toimintaa kuuluvat myös pesis- ja liikuntakerhot, joiden kautta pyrimme innostamaan lapsia liikkumaan”.
Jenna Häggman seuraa tv:stä aktiivisesti superpesistä niin naisten kuin miesten puolelta. Hänellä on olemassa oman suosikkiseuransa, jonka otteita hän seuraa muita enemmän.
”MansePP:tä olen kannattanut viime ajat. Opiskelin Tampereen Varalan urheiluopistossa ja sitä kautta tuli innostus siihen joukkueeseen”, Jenna Häggman tunnustaa.

Takaisin Jutut -sivulle