Joona Leppälän joulu ei ole mitään ilman lautapelejä

Tubettajatähti Joona Leppälä viettää joulua kotimaisemissaan Ylivieskassa. Leppälöillä joulua on vietetty aina hyvin perinteisin menoin.
”Lyöttäydymme koko perheen voimalla yhteen, syömme hyvin, annamme lahjat, ja ehkä se meidän sisarusten juttu on lautapelien pelaaminen”, kertoo Joona Leppälä.
Kaikki urheilulajit, joissa voi voittaa toisen, ovat kiehtoneet Joona Leppälää aina. Hän muistelee olleensa 4–5-vuotias, kun seurasi ensimmäistä kertaa isänsä shakinpeluuta.
”Siinä seuraillessa opin pelin säännöt ja menin neuvomaan isoveljeäni, että mitä nappuloita kannattaa liikuttaa. Isäkin ihmetteli, että miten sinä osaat pelata shakkia. Muutama vuosi siinä menikin niin, ettei isä enää pärjännyt pelissä minulle. Hän ilmoitti minut sitten shakkikerhoon, että olisiko siellä minulle enemmän vastusta”, Leppälä muistelee hymyssä suin.
Noin pari vuotta sitten Joona Leppälä palasi shakin pariin oikein toden teolla, kun hän järjesti nykyisen kotikaupunkinsa Jyväskylän ostoskeskuksessa shakkimaratontapahtuman. Pitkän pöydän päälle oli aseteltu viisi shakkilautaa ja Joona Leppälä pelasi niillä kaikilla yhtä aikaa satunnaisten vastustajien kanssa.
”Kuusi tuntia siinä tuli pelattua. Se oli sairaan hauskaa. Juuri sellaista, mistä itse eniten nauttii”.
Joona Leppälän ura YouTuben parissa alkoi vuonna 2008 salibandymailalla tehdyllä ilmaveivivideolla. Ensin hän näytti videota kavereilleen ja sen jälkeen sitä alettiin pyörittää koulussakin yleensä aina ennen matematiikantuntia.
”Yleisöä ei ollut paljon. Muutamia kymmeniä. Sitten, kun kävin pyörähtämässä Talent Suomessa, alkoivat isommat massat löytää kanavalleni”.

Vuonna 2008 tubetuskulttuuri oli vielä varsin olematonta Suomessa. Joona Leppälää voidaankin kutsua suomalaisen tubetuskulttuurin yhdeksi uranuurtajaksi.
”Vuonna 2013 aloin tehdä blogivideoita omasta elämästäni ja silloin vasta kuulin, että Suomessa on paljon muitakin, jotka tekevät videoita YouTubeen. Sitä ennen olin seurannut vain ulkomaalaisia tubettajia”.
Tällä hetkellä Joona Leppälän löytää YouTubesta ZoneVD-kanavalta. Lokakuussa Leppälän kanavalla oli tilaajia yli 250 000. Tubettamisesta on tullut hänen ammattinsa.
”Tällä hetkellä teen höpinöitä omasta elämästäni, kuten esimerkiksi lapsuudestani ja pelaamisesta. Oikeastaan kaikesta mikä minua kiinnostaa. Olin äskettäin myös kaksi kuukautta Japanissa ja sieltäkin tein videopäivityksiä. Vaikka tubettaminen on täyttä työtä, näen sen edelleen hyvin harrastusmaisena toimintana. 15 vuotta on tullut nyt videoita tehtyä, enkä aio niitä maailman tappiin asti tehdä. Viime vuosina olenkin fokusoitunut muihin projekteihin”.
Näistä muista projekteista näkyvimmät lienevät kolme tietokirjaa: Kiehtovan tiedon jäljillä, Uskomattoman tiedon jäljillä ja tänä syksynä ilmestynyt Pelottavan tiedon jäljillä. Kirjailijan uralle Joona Leppälä ajautui jälleen pienen mutkan kautta.
”Videoita käsikirjoittaessani huomasin, että tämähän sujuu minulta aika hyvin. Tähän samaan tyyliinhän voisi tehdä kirjojakin. Sitten korona-aikana, kun kaikki työ menivät yllättäen alta, oli neljän seinän sisällä aikaa miettiä, että mitä tässä tilanteessa voi tehdä. Saimme tehtyä Tammen kanssa sopimuksen ja aloimme suunnitella kirjaprojektia. Sen verran mukavalta kirjoittaminen on tuntunut, että kolmen kirjan jälkeen lisääkin saattaa olla luvassa”.
Tubettamisen ja kirjojen kirjoittamisen lisäksi Joona Leppälän aika kuluu oman lautapelin ja videopelin suunnittelussa.
”Yksi lautapeliprototyyppi on julkaisijaa vaille valmis. Lupaavia keskusteluja sen tiimoilta on jo käyty. Tämän lisäksi teemme kaverini kanssa Koura-nimistä videopeliä. Kaveri on siinä pääkoodari ja minä vastaan kenttien suunnittelusta”.
Joona Leppälä kannustaa nuoria kokeilemaan tubettamista, jos se itseä kiinnostaa. Vanhempien kanssa kannattaa kuitenkin aina käydä ensin keskustelu asiasta, sillä mitä tahansa materiaali nettiin ei pidä laittaa. Ja jos onni oikein hyvin käy, voi tubettamisesta tulla jatkossa myös ammatti.
”Arkityön tekemistä ei kuitenkaan kannata heti ensimmäisenä lopettaa. Itsekin täyttelin Prisman hyllyjä pitkään ennen menestystä. Minulla meni kahdeksan vuotta, että kanavan yleisömäärä saatiin kasvatettua tarpeeksi isoksi”, neuvoo Joona Leppälä.

Takaisin Jutut -sivulle