Jotain hauskaa pitäisi olla

Syksy rysähti kerralla. Venetsialaiset oli vielä kaikkien aikojen kuuminta elokuuta ja seuraavana päivänä paleli. Samaan syssyyn on jatkunut jo muutama viikko. Aamulla on ankea näköistä, mutta päivällä onneksi aurinkokin näyttäytyy.
Muutamia kymmeniä vuosia sitten kävin idässä ja ihmettelin pitkiä leipäjonoja kauppaan. Parin viikon kuluttua tästä oli Uumajassa ja siellä ihmiset jonottivat pankkiautomaateille. Nyt kävin Etelä-Suomessa ja siellä marssittiin Ukrainan puolesta. Viime lauantaina Uumajassa marssittiin vastaavasti ilmaston puolesta. Yli 400 osallistui marssille.
Meillä on sähkökatkosten pelko ja sähkön hinnannousu ajankohtainen aihe.
Niistä puhutaan ilman marsseja. Valtiokin yrittää avittaa, mutta aina naristaan. Pitäisi tukea toisin, äänekäs joukko ihmisiä vaatii. Pelon syy on varakkaan rikastumisen pelko.
Eli synkkää ja hullua on maailma, vaikka eletään aivan kohtalaisesti.
Satokaudesta tulee kohtuullinen ja kuivuttakaan ei ole kärsitty.

Miksi siis aina naristaan?
Näin syksyllä odottaisi vielä jotain hyviä uutisia, kun aurinkokin näyttäytyy. Kannattaisi iloita Oulaisten uusitusta paloasemasta tai hyvästä puolukkasadosta. Sieniäkin on luvassa, vaikka ei kovin runsaasti. Esimerkiksi niitä hankkimalla pienentää tulevaa ruokalaskua kummasti.
Siis jotain hauskaa syksyynkin pitäisi keksiä. Olisi parempi mieli ja pysyisi terveempänä. Onneksi kulttuuripuoli on asialla. Seela Sella on tulossa ilahduttamaan Ylivieskan Akustiikkaan. Hietalan teatteriesitys sai ensi-iltansa ja esitykset jatkuvat Kalajoella. Saamieni tietojen mukaan ruuan hakujonot ovat Oulaisissa lyhentyneet. Entisen yli 40 sijasta vain toistakymmentä on ollut viime aikoina avun tarpeessa. Ehkä sekin kertoo jo jotain. Työtä ja toimeentuloa on tullut entistä enemmän.

Mieliini tuli näitä pohtiessa isäni sanat, jolla hän lohdutti aina joskus toimeentuloaan surevia. Naiset ovat aina pelänneet maailman loppua ja miehet mehtän loppua ja kumpaakaan ei ole tullut. Miksi siis surra sähkökatkoksia tai muuta, kun niitä ei ole vielä tullutkaan? Voi olla, että maan hallitus on hoitanut asiat niin hyvin, että selvitään pelkällä säikähdyksellä. Sekin on mahdollista.

Takaisin Jutut -sivulle