Joulu on kukkakaupalle kiireistä aikaa

Helena Siuvatti (vas.), Tuula Törmäkangas ja Mirkku Niskanen tekevät parhaillaan kiireisiä työpäiviä.

 

Kukkia ostetaan joulun aikana reippaasti.
Niitä hankitaan niin itselle kuin tuttavillekin huomionosoituksena.
Kukka on pidetty lahja, sillä tuskin kukaan pahastuu saadessaan sellaisen itselleen.

Kauppapuutarhaliiton mukaan pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa ihmiset ovat hieman ahkerampia hankkimaan kukkia kotiinsa kuin pääkaupunkiseudulla.
Lahjaksi taas kukkia viedään tasaisemmin asuinpaikasta riippumatta.

Joulukukkia ostetaan Suomessa varovasti arvioiden noin 100 miljoonalla eurolla. Vuosittain kukkia myydään noin 500 miljoonan euron arvosta, joten joulu kattaa kukkien kokonaisbisneksestä noin viidenneksen.
Kotimaisten kukkien osuus koko joulun kukkamyynnistä on hieman alle puolet. Kotimaisena ostetaan määrällisesti eniten hyasinttia, noin 2,6 miljoonaa ruukkua. Taloudellisesti tärkein kasvi on kuitenkin joulutähti. Kotimaisia joulukukkia kasvattaa reilu sata puutarhaa ympäri Suomen.
Oulaisten Kukka ja Hautauksen yrittäjä Tuula Törmäkangas kertoo, että heidän kysytyin joulun ajan tuotteensa on joulutähti.
”Jouluna ostavat kukkia ihan kaikki ihmiset joko itselleen tai muille annettavaksi. Joulutähden lisäksi myymme paljon myös muita kukkia, kuten esimerkiksi erilaisia jouluasetelmia, amarylliseja ja sypressejä.”

 

Hanna Niemen mukaan kukkia hankitaan joululahjoiksi vielä aaton jälkeenkin.

 

Yrittäjän mukaan kukkien joulusesonki alkaa ensimmäisestä adventista.
”Myymme jouluna satoja joulutähtiä. Se on hyvä lahja toiselle tai omaksi iloksi.”
Myös Hiitolan Kukkatalo ja Hautaustoimiston yrittäjä Hanna Niemi on sitä mieltä, että joulu on kukkakaupan kiireisintä aikaa.
”Joulu on vuoden vilkkainta aikaa. Joulutähtien lisäksi myymme paljon jouluruusuja ja ardisia.”
Niemen havaintojen mukaan ihmiset alkavat ostamaan joulukukkia vuoden viimeisen kuukauden alussa.
”Ihmiset heräävät jouluun silloin, kun ruokakauppoihin tulevat kukat. Joulun ajan viimeisellä viikolla myydään eniten kukka-asetelmia. Kukkakauppaa käydään myös internetissä. Sieltä voi tilata tuttavalleen kukkalähetyksen, vaikka itse olisikin kaukana toisaalla.”

Takaisin Jutut -sivulle