Jouluiloa ikäihmisille

Seitsemän kuukautta sitten Helsingistä Oulaisiin muuttanut lähihoitaja Stefan Volotin-Kolppanen aikoo ilahduttaa työpaikkansa ikäihmisiä joululaulukonsertilla.

 

”Muutama viikko sitten, kun ajelin Oulaisista Ouluun laulutunnille ja kuuntelin joululauluja, sain idean, että voisin pitää työpaikallani ikäihmisille pikkujoulukonsertin”, kertoo Stefan Volotin -Kolppanen.
”Laulunopettajani Timo Kurkelan piti aluksi tulla mukaan, säestää kitaralla ja laulaa stemmoja, mutta nyt koronan takia hoitokotiin ei saa tulla ylimääräisiä vierailijoita, joten esitän laulut yksin ilman säestystä.”
Stefan on työskennellyt keväästä asti Esperi Caren hoivakodissa lähihoitajana. Tulevan joulukonsertin on tarkoitus tuoda asukkaille hyvää mieltä ja joulutunnelmaa. Ohjelmassa on sekä perinteisiä joululauluja että vähän uudempia, kuten ”Mary did you know” ja ”Avaruus”.
”Olen tykännyt laulaa koko ikäni. Laulutunnit Kurkelan opastuksessa aloitin elokuussa. Olen oppinut paljon esimerkiksi äänenkäytöstä ja hengitystekniikasta ja aion käydä laulutunneilla jatkossakin”.

Omaiset eivät ole päässeet vierailemaan hoitokodissa koronan takia muutoin kuin ikkunan takaa tai netin välityksellä. Hoitokodissa on kuitenkin pyritty tarjoamaan jonkin verran kulttuuria asukkaille tästä huolimatta.
Kesällä, kun tilanne oli koronan suhteen parempi, voitiin järjestää heille esimerkiksi haitarimusiikkikonsertti ulkona. Kaikilla asukkailla ei ole omaisia ollenkaan ja henkilökunnan järjestämät virikkeet ovat tärkeitä.
”Joulu tulee olemaan monelle perheelle todella erilainen”, toteaa Stefan.
Yksinäisyyttä on muillakin kuin ikäihmisillä. Perheissä voi olla pulaa rahasta, koska on tullut lomautuksia ja irtisanomisia. Stefan olisi järjestänyt Timo Kurkelan kanssa oulaistelaisille myös avoimen konsertin Cafe Hilppaan, mutta se on koronatilanteen vuoksi siirretty keväämmälle.
Stefan on asunut Oulaisissa nyt seitsemän kuukautta. Muutto Helsingistä oli aluksi pienoinen kulttuurishokki. Kaupat eivät ole täällä auki ympäri vuorokauden, vaan kaupunki hiljenee illaksi ja kaikki viettävät aikaa kodeissaan. Stefan on kuitenkin viihtynyt täällä hyvin.
”Mukavinta on yhteisöllisyys. Se, että naapureita tervehditään ja ihmiset välittävät ja huolehtivat täällä toinen toisistaan. Helsingissä ei ole tapana tervehtiä tai huomata, onko naapuri ollut viikkoon kotona vai ei.
”Jouluihmisenä odotan kovasti, että saataisiin hieman lunta. Joulun tunnelmaa tuomaan olemme laittaneet koristeita ja valoja. Katselen myös jouluelokuvia ja kuuntelen musiikkia. Toivotan kaikille iloista mieltä ja Hyvää joulua! Pidetään toisistamme huolta!”

Takaisin Jutut -sivulle