Joulunki tarkotus on murheen karkotus?

Onneksi ollaan täälä maalla, niin saahaan ellää niinku ihimiset. Sääliksi käy urpaaneja, Tukholmalaisia ja vaikka Helsinkiläisiä. Koko ajanhan ne vaan haluais pois kotuansa? Kyllä pittää vältellä sosijaalia ja materijaalia. Sielä ne tauvit jyllää, nii.
Leivokko nää torttuja? Ihanko voitaikinasta pistelet? Kaupanko vai ihtekkö teet? Jaaha. Rapsahtellee se lehtitaikina vaan murusina pöyvälle ku erehtyy suutaan näyttään. Joo, se on se ruoka. Kova juttuhan se on, jouluna.

Kyllä pittää olla kunnon kinkku. Voi sitte somesa ilimottaa ja kysellä, että onko helevetin iso ja joko otan sulamaan että tullee oikiallainen vai jäisenäkö uuniin laittas? Paitsi jos on vekkaani, niin jakkaa sitte viteua niityllä loikkivista porsaista, syyllistäen kirijottaa, että sinne ne pittää päästää eikä pattaan laittaa. Jos oot meteorolooki tai insinööri niin rustaat, että ”kukat kuoli ja niin kuolee teijän porsaakki, jos pihalle päästättä. Ja vaikkettä.” Ja minä luen ja aattelen, että onpa ne.
On se joulu semmosta, mielipitteitten aikaa. Tarkkaan on mietittävä, heti ku on päättäny, että kyllä kortteja laitetaan ku jotenki kylymä on vaan se semmonen ilimotus, että ”hyvvää joulua, korttirahat pistettiin hyväntekeväisyyteeen! t. parempi ihiminen ku sinä”, niin kyllä heti alakaa eppäilyttään, että laittanevakko oikiasti mihinkään, että kirijottaako vaakaan, vinnoon vai pystyyn että ”hyvvää” vaiko ”ilosta”. Onnellista tai rentouttavvaa kenties? Ja ku se uus vuosiki pittää samalla, yhellä lausahuksella määritellä, että tulleeko ”hyvä”, ”parempi” vai ”paras ikinä” vaiko seki onnellinen. Tai virkistävä! Ei sentään sitä. Ja ymmärtäväkkö, että onnellinen on se ku pellaa kakaroitten kans korttia, eikä mittään viinilasitiskoilua ollenkaan.. Huhhuh, kyllä melekosen ressin aikaa on joulunalunen monille, enkä sitä yhtään ihimettele. Mullaki meinasi yhesti vuosituhannen alusa tulla se, jouluressi, mutta onneksi heti huomasin ja asettauvuin sohovalle koko päiväksi. Ohi meni, eikä huomannu mua ollenkaan! Ai että tuntu hyvältä, sillonki.

Nyt on tehty vessaremonttia joululle lahajaksi. Hyvin on aikaa, ku ei voijja lentopallua pelata. Pentuna pelattiin tuosa pururatalla, Lievorristeyksesä. Pyhänä huomasin, että sielähän ne pajukosa tolopat oottelis.

Oikeen hyvvää loppuvuotta ja elämää toivottaa lähinnä ihtellensä irvaillen Mökkiperän tahtitieteilijä Ellu.va.

Elina Piippo

Takaisin Jutut -sivulle