Juhannuksesta hengissä

Jos juhannuksesta selviää hengissä, voi onnitella itseään.
Silloin on onnistunut siinä tehtävässä, missä valitettavan moni suomalainen epäonnistuu viettäessään keskikesän juhlaa.
On käsittämätöntä, miten suomalainen unohtaa juhannuksena järjen käytön. On ihmeellistä, miten yksi kesäinen viikonloppu voi olla niin merkittävä, että silloin heittäydytään ehdoin tahdoin hengenvaaraan.
Hengenvaarassa ollaan niin maalla kuin vesillä – autossa ja veneessä. Ollaan sitten missä vain – suomalainen laittaa alttiiksi juhannuksena niin oman kuin kanssaeläjänkin hengen.

Tällä vuosikymmenellä juhannuksen aikaan on hukkunut yli 50 ihmistä. Viime juhannuksena hukkui vain kolme ihmistä, mutta jokainen tapaus on liikaa.
Lisäksi juhannuksen aikaan usein myös liikenne vaatii kuolonuhreja. Juhlimaan on liian kiire ja autoilusta tulee holtitonta. Lisäksi jotkut altistavat vielä muidenkin hengen uhatuksi törttöilemällä liikenteessä alkoholin vaikutuksena alaisena.

Juhannuksen tapaturmatilastoihin ovat perinteisesti vaikuttaneet myös säät. Nyt näyttäisi siltä, että helteitä ei ole luvassa. Se on hyvä uutinen viranomaisille. Pieni sadekaan ei ole pahasta, silloin ihmisillä pysyy paremmin ajatukset pois hullutteluista. Toivotaan kuitenkin, että juhannuksena ei tarvitse neljän seinän sisällä pysytellä kenenkään.

Juhannuksena voi olla myös avuksi. Jos vaikuttaa siltä, että kaverilta meinaa arviointikyky pettää, voi asioihin puuttua.
On aivan varmaa, että pään selvittyä kaveri kiittää sinua puuttumisesta hänen toimintaansa, vaikka juuri tapahtumahetkellä asiat saattaisivat tympäistä häntä.
Siispä: pidetään itsestä ja toisistamme huolta juhannuksena. Toivotaan, että keskikesän juhlankin jälkeen te kaikki luette vielä Seutumajakkaa.
Hyvää keskikesän juhlaa kaikille!

Takaisin Jutut -sivulle