Kaksin verroin perheonnea

Jori Saukko tekee tällä hetkellä yöhoitovuoroa kaksosten kanssa. Vierellä uusia tulokkaita ihastelee perheen 2,5-vuotias Victoria.

 

2,5-vuotias Victoria ja kohta 5 vuotta täyttävä Oskar leikkivät iloisesti tuvan lattialla. Heidän vieressään omassa kaksoskärryissään nukkuvat 24. tammikuuta syntyneet identtiset siskokset. Lasten vanhemmat, Sarianna ja Jori Saukko katselevat jälkikasvunsa leikkiä helpottunut ilme kasvoillaan. Kaksosten synnytys sujui hyvin, vaikka siihenkin liittyi pieni jännityksen hetki.
”Toinen vauvoista ei alkanut hengittää heti synnytyksen jälkeen, vaan hänet piti toimittaa teho-osastolle”, kertoo Sarianna.
Sarianna ei kuitenkaan hätääntynyt tilanteessa, sillä hän on tottunut näkemään tämän kaltaisia tilanteita omassa työssään lähihoitajana, kun hän oli harjoittelujaksolla Oysin vastasyntyneiden osastolla. Sen sijaan aviomies Jorille tapahtuma oli mieleenpainuva.
”Tottakai siinä alkoi miettiä, kun toinen vauva makasi sylissä terveenä ja toinen oli tummemman näköinen. Annoin äkkiä toisen vauvan Sariannalle ja kiiruhdin hoitajan perään. Mutta sitten hoitajat tulivatkin jo kertomaan, että vauva virkosi heti kun hänet laskettiin pöydälle. Ehkä vauva tiesi joutuvansa tutkimuksiin ja alkoi siksi huutaa”, kertoo Jori hymyillen.

Sarianna ja Jori helpottuivat hyvin menneestä synnytyksestä senkin vuoksi, että perheen 2,5-vuotiaan Victorian kohdalla kaikki ei mennyt aikoinaan ihan oppikirjan mukaan.
”Viki taisi olla viimeinen hätäsektiolla syntynyt vauva Oulaskankaalla. Juuri ehdimme sairaalaan, kun istukka repesi”, muistelee Sarianna.
Myös Jori joutui tekemään nopean päätöksen, jotta hänkin voisi lähteä Sariannan turvaksi synnytyssairaalaan.
”Asuimme vielä silloin paritalossa Oulaisten keskustassa. Emme tunteneet hyvin naapureitamme, mutta minun oli vain pakko mennä koputtamaan oveen ja kysyä naapureilta, että voisivatko he katsoa Oskaria, kun me lähdemme sairaalaan”, Jori kertoo.

Se, että Sarianna alkoi odottaa juurikin kaksosia, tuli molemmille vanhemmille yllätyksenä. Toki Sariannan suvussa on ollut kaksosia ja hänen äitinsä oli todennut jo aikaa sitten, että joskus ne kaksosetkin sieltä vielä maailmaan putkahtavat.
Sarianna olisi halunnut synnyttää kaksoset Oulaskankaan pienessä yksikössä, kuten oli tehnyt kahden edellisen lapsensa kanssa, mutta koska tämä ei ollut enää mahdollista, valitsi hän synnytyspaikaksi Kajaanin eikä lähempänä sijaitsevaa Oulua.
”Oysissa on paljon enemmän potilaita. Kävin siellä mutkan raskausaikana ja olin kolmen hengen huoneessa, jossa yksityisyydestä ei ollut tietoakaan. Päätimme valita Kajaanin, ja se oli tosi hyvä päätös. Isätkin saavat yöpyä siellä ilmaiseksi ja uusista tiloista löytyvät kaikki mukavuudet saunaa myöten”, kehuu Sarianna.
Ensimmäiset viikot kaksosten kanssa ovat sujuneet Sariannan ja Jorin mukaan yllättävänkin hyvin. He olivat varautuneet paljon pahempaan valvomisrumbaan. Jotta kumpikin vanhempi jaksaa hoitaa lapsia hyvin, ovat Jori ja Sariannan sopineet tarkat hoitovuorot.
”Jori tekee nyt yövuoroa. Hän katsoo öisin änäriä, joten tämä järjestely näyttää passaavan hänelle oikein hyvin”, Sarianna nauraa.
Jo Victorian ja Oskarin kanssa eläessä kävi Sariannalle ja Jorille selväksi, että he tarvitsevat enemmän asumistilaa. Niinpä Oulaisten keskustan paritalon puolikas vaihtui Sariannan kotikylässä Petäjäskoskella sijaitsevaan omakotitaloon. Uuteen kotiinsa he pääsivät muuttamaan viime marraskuussa. Talo on kahdeksan vuotta vanha hirsirakennus, joka on siirretty Petäjäskoskelle Jyväskylästä.
”Olen aina halunnut asua maalla. Tämän talo oli meille pieni onnenpotku. Olimme katselleen jo kauan uutta taloa, kun äiti kerran rauhoitteli, että kyllä asiat vielä järjestyvät. Tästä keskustelusta kului noin kaksi viikkoa ja tämä talo löytyi”, iloitsee Sarianna.
”Onhan se mukavaa, että lapset pääsevät leikkimään omalle pihalle. Ei tarvitse koko ajan vahtia niitä”, toteaa Jori.

Takaisin Jutut -sivulle