Kansanedustaja Mikko Kinnusen viesti oppilaille: Voitte käydä koulua rauhallisin mielin

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys nousi pääpuheenaiheeksi kansanedustaja Mikko Kinnusen vierailulla Juho Oksan koulussa.

Tunnelma oli maanantaina Juho Oksan koulun liikuntasalissa yhtä innostunut kuin eduskunnan kyselytunnilla, kun Merijärvellä syntynyt, mutta Reisjärvellä suurimman osan elämästään asunut kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) vastaili 5-6-luokkalaisten kiperiin kysymyksiin.

Ensimmäisenä oppilaat kysyivät sitä, kuinka paljon kansanedustaja saa palkkaa. Mikko Kinnunen kertoi palkkansa olevan tällä hetkellä reilut 6400 euroa, joka nousee 300 eurolla, jos hänet valitaan ensi vuonna järjestettävissä eduskuntavaaleissa jatkokaudelle. Puhemiehen palkan Mikko Kinnunen kertoi olevan 13 000 euroa, mutta sitä hän ei suoralta kädeltä muistanut, kuinka paljon presidentti Sauli Niinistölle kuukaudessa maksetaan. Avustajansa avulla tieto kuitenkin selvisi hetken päästä. Presidentti saa kuukausitienestiä 10 500 euroa.
Seuraava kysymys koski sitä, millainen on kansanedustajan tavanomainen työpäivä. Mikko Kinnunen otti esimerkikseen torstaipäivän, jolloin hän nousee sängystä ylös yleensä vartin yli 6 aamulla. Työmatka asunnolta eduskuntatalolle kestää junalla 12 minuuttia.

Aamu alkaa yleensä jollakin Teams-palaverilla, jonka jälkeen on kaksi valiokuntakokousta. Torstaisin pitää Kinnusen edustama keskustan eduskuntaryhmä oman kokouksensa, jossa päätetään kanta päivän polttaviin asioihin. Kello 16 alkaa tunnin mittainen kyselytunti, jonka jälkeen eduskunnan täysistunto jatkuu joskus yömyöhään. Esimerkiksi budjettikeskustelun aikana Mikko Kinnunen kertoi poistuneensa eduskunnasta vasta kello 3 aamuyöstä.
”Ja silloin jouduin menemään kotiin taksilla. Turvallisuussyistä.”, hän tunnusti.

Muista viikonpäivistä maanantait ovat kansanedustajilla niin kutsuttuja maakuntapäiviä, jolloin he vierailevat eri paikkakuntien järjestämissä tilaisuuksissa. Reisjärveltä Helsinkiin Mikko Kinnunen matkustaa yleensä tiistaina ja takaisin pohjoiseen hän lähtee perjantaina iltapäivästä.
”Varsinaista työaikaa kansanedustajalla ei ole. Viikonloput olen yleensä vapaalla”, hän totesi.
Kansanedustajan työstä keskustelu siirtyi sujuvasti tämän hetken puhutuimpaan aiheeseen, eli Nato-jäsenyyteen, jota Suomessakin aletaan eduskunnassa pohtia toden teolla pääsiäisen jälkeen. Mikko Kinnusen oma kanta aiheeseen on avoimen myönteinen, mutta lopullisen kantansa hän aikoo muodostaa vasta eduskuntakäsittelyn jälkeen.

Puolustusliitto Natoon kuuluu tällä hetkellä 30 maata. Jos Suomi päättää jossain vaiheessa liittyä Natoon, tietää se sitä, että jos johonkin Nato-maahan kohdistetaan joskus sotilaallinen hyökkäys, tulevat kaikki muut jäsenmaat tämän maan avuksi. Mikko Kinnunen rauhoitteli kuitenkin lapsia ja sanoi, että he voivat käydä koulua jatkossakin rauhallisin mielin.
”Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa”, hän muistutti.

Takaisin Jutut -sivulle