Kaupungilta kajahtaa: Talouden suunnittelua

Syksy on kiireistä aikaa kaikkine syyspuuhineen.  Meille luottamus- ja virkahenkilöille syksyn värit ja tuulet tuovat päätettäviin asioihin ensi vuoden talousarvion. Vuosi 2021 lähenee loppuaan ja katse kohti vuotta 2022 on jo kiikareissa. Kaupunginhallitus antoi aiemmin syksyllä lautakunnille talousarvion raamit, joita nyt työstetään eri lautakunnissa. Tavoitteena on pitää Oulaisten kaupungin talous tasapainoisena ja hyvällä mallilla jatkossakin. 

Mitä talousarvion raami tarkoittaa käytännössä? Kyse on yksinkertaistetusti suunnitelmasta, jossa on mietitty, mitä asioita toteutamme kaupungissa ensi vuoden aikana. Teemme laskelmia mistä saamme tuloja ja missä meillä on menoja. Hyvässä taloudenhoidossa tulot ja menot ovat tasapainossa.

Talouden pitkäjänteinen suunnitelmallisuus esimerkiksi investointien osalta on osa hyvää taloudenpitoa. Olen kuullut sanottavan, ettei kaupungissamme ole rakennettu mitään moniin vuosiin. Rohkenen olla väitteen kanssa eri mieltä. Täytyy muistaa, että investointeja ei ole pelkästään rakennetut seinät. Olemme viimeisten vuosien aikana peruskorjanneet muun muassa urheilukentän, rakentaneet valokuitua sekä korjanneet useita eri katuja, kuten esimerkiksi Pohjolankadun. Investointisuunnitelmaan kirjataankin tulevien vuosien investoinnit, jotta osaisimme suunnitella tulevaisuutta paremmin.

Onko sinulla hyvä ajatuksia siitä, mitä asioita kaupungissamme tulisi toteuttaa ensi vuoden aikana? Nyt on aika esittää ajatuksia ja ideoita, kun taloutta laitetaan ensi vuoden osalta järjestykseen. Lopullisesti talousarviota esitetään hyväksyttäväksi joulukuun puurovaltuustoon.

Marjut Lehtonen
Oulaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Takaisin Jutut -sivulle