Kaupungin varhaiskasvatuksessa tungosta

Metsolan päiväkodin eskarit leikkivät maanantaina ensimmäistä kertaa Juho Oksan koulun leikkitelineillä.

 

Lisääntynyt kunnallisen varhaiskasvatuksen kysyntä on aiheuttanut erikoisjärjestelyjä Oulaisten kaupungin päiväkodeissa.

Oulaisten kaupungin päiväkodit pullistelevat tällä hetkellä lapsista. Varhaiskasvatuksen johtaja Henna Nabb kertoo, painetta kunnallisen puolen päivähoidolle on lisännyt subjektiivisen päivähoito-oikeuden lisäksi perheiden nihkeä suhtautuminen palveluseteleiden käyttöön ja tätä kautta yksityisen puolen tarjoamiin päivähoitopaikkoihin.
”Palveluseteliä ei ole otettu toivotulla tavalla vastaan. Perheet luottavat enemmän kunnallisen varhaiskasvatuspalveluiden laadukkaaseen järjestämiseen. Oulaisissa kunnallisen varhaiskasvatuksen ja palvelusetelillä tarjottavan palvelun suhdetta seurataan, eikä uusia yksityisiä toimijoita ole tässä vaiheessa tarkoitus ottaa nykyisten palveluiden rinnalle”.
Oulaisissa päivähoidon palveluita käyttävät 53 prosenttia kaikista 0-5-vuotiaista lapsista. Kaikista 0-6-vuotiaista lapsista päivähoidon tarve on 60 prosenttia.

Oulaisten kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa on jouduttu reagoimaan vallitsemaan tilanteeseen kevään aikana ripeästi. Isoin muutos on ollut Metsolan päiväkodin eskareiden siirto Juho Oksan koululle loppukevääksi.
”Näyttääkin siltä, että ratkaisu on ollut tarpeellinen, sillä muutoksen myötä vapautuvat varhaiskasvatuspaikat ovat kevään aikana täyttymässä ja syksyksi on mietittävä, miten varhaiskasvatus tulisi Oulaisissa järjestää”.

Korona-ajan mukanaan tuoma epävarmuus vanhempien työllisyyteen on heijastunut myös varhaiskasvatuksen puolelle. Henna Nabb kertoo, että työtilanteen epävakaudesta johtuen on hoitopaikkahakemuksia saapunut tasaisena virtana toimintakauden ympäri. Samaan aikaan on hoitopaikkasopimuksia sanottu irti huonon työllisyystilanteen takia.
”Koronan kanssa on muuten ollut rauhallista, eikä tartuntatapauksia ole ilmennyt päiväkodeissamme. Olemme pitäneet kiinni turvamääräyksistä, mikä tarkoittaa kasvomaskien käyttöä henkilökunnalla sekä vanhemmilla, hyvää käsihygieniaa sekä turvavälejä. Tilanteeseen on suhtauduttu asiallisesti ja ymmärtäväisesti”.

Positiivisella mielellä Juho Oksalle

Kello on vartin yli 12, kun kello kilkattaa välitunnin päättymisen merkiksi Juho Oksan koulun pihalla. Kaikki koululaiset rientävät kiireen vilkkaa takaisin oppitunnille. Koulun piha ei kuitenkaan jää autioksi, sillä hetken päästä sinne kirmaavat Metsolan päiväkodin eskarilaiset. Maanantai oli heille ensimmäinen uudessa paikassa.
”Ihan hyvin on mennyt ja hengissä olemme päivästä selvinneet, eikö se ole tärkeintä”, nauraa Metsolan päiväkodin varajohtaja Tiina Ollikainen.
Ollikaisen mukaan eskarilaisten siirtyminen Juho Oksalle oli valittavana olleista vaihtoehdoista paras. Toinen ratkaisu olisi ollut tehdä Metsolan päiväkodin liikuntasalista paikka jollekin lapsiryhmälle, mutta päiväkodin rytmin ja toimintojen ylläpitämisen kannalta tämä kuvio ei olisi toiminut.
”Sali on läpikulkupaikka. Ei siellä olisi voinut pienten lasten nukkumisia järjestää, eikä siellä ole kuivauskaappejakaan”.
Vaikka toimintaympäristön muutos on jännittänyt niin lapsia, varhaiskasvatuksen opettajia kuin lasten vanhempiakin, näkee Tiina Ollikainen ratkaisussa myös positiivisia puolia. Yksi tärkeimmistä on se, että nyt Metsolan eskarit pääsevät tutustumaan oikeaan kouluympäristöön. Lisäksi koulun pihalla on käytössä hienot leikkitelineet. Kaikki päivän toiminta pyritään pitämään edelleen mahdollisimman turvallisena.
”Emme elä lainkaan koulun rytmin mukaan. Nämä lapset ovat tottuneet rauhalliseen ja aidattuun päiväkotiympäristöön, joten järjestämme ulkoilun aina silloin kun siellä ei ole muita lapsia. Aamupalan ja välipalan syömme ruokalassa, mutta lounaan täällä päiväkodin tiloissa. Juho Oksan koululaiset ja henkilökunta ovat ottaneet meidät todella hyvin vastaan”.
Metsolan eskareiden käyttämissä tiloissa järjestetään myös esikoululaisten aamu- ja iltapäivähoitoa, joten enimmillään paikalla saattaa olla yhteensä 25 lasta. Metsolan eskareita on tällä hetkellä yhteensä 15. Tiina Ollikainen toteaa, että esikouluikäisten määrä on muutenkin laskusuunnassa Oulaisissa.
”Viime vuonna eskari-ikäisiä taisi olla yli 90 ja nyt enää vähän päälle 60”.
Metsolan päiväkodissa ei nähdä ensi syksynäkään eskareita. Juho Oksalle ryhmiä tulee kaksi ja yhdet Jauhinkankaan koululle sekä Laukkalinnan päiväkotiin. Petäjäskosken ja Matkanivan kouluilla eskarit siirtyvät samaan ryhmään 1-2-luokkalaisten kanssa.
”Ensi kesästä ei sitten vielä tiedä. Tarkoitus olisi, että jos Metsolasta vapautuu paikkoja, niin hoito jatkuu siellä. Mutta jos päiväkotiin ei pääse, niin sitten varmaan olemme täällä”.

Takaisin Jutut -sivulle