Keidas Ylivieskan keskustassa

Tuskin missään muualla joulu henki tulee vastaan niin väkevästi, kuin kauniissa, vanhassa hirsitalossa. Ylivieskan keskustan kasarmialueelta sellainen löytyy, keidas keskeltä kaupunkia.
Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo on täydellisen ehostuksen jälkeen varmaan viihtyisämpi kuin uutena. Sisustussuunnittelijat Jenny Pisilä ja Anni Haikola ovat tehneet ihmeitä sen jälkeen, kun Ylivieskan kaupunki ensin peruskorjasi talon.
Vajaa vuosi sitten valmistunut talo käsittää kaksi huoneistoa. Toisessa huoneistossa on vuokrattavat kokous- ja juhlatilat sekä Anni Haikolan ja Jenny Pisilän yrityksen, Sisustus Visioinnin, toimistotilat. Toinen huoneisto on vanhaan malliin sisustettu ja sitä vuokrataan majoitukseen.
Voin vain kuvitella, miltä tuntuu herätä kesäaamuna vaihdemiehen tuvan makuusopesta, kun silmiesi edessä junat matelevat Ylivieskan asemalta etelään ja pohjoiseen, mutta äänihaittoja ei ole.
”Tietenkin toivomme, että tällä talolla olisi niin paljon käyttäjiä, että kaikki lähialueen ihmiset pääsisivät nauttimaan näistä huoneistoista ja vanhan talon hengestä”, sanovat Anni Haikola ja Jenny Pisilä.  

Pikkujouluja, joulujuhlia ja vaikkapa kranssikursseja ja kokouksia on kirjanpitäjäntalossa järjestetty. Anni Haikola ja Jenny Pisilä yhdessä joulupukin kanssa istahtivat talon viihtyisään eteiseen.
Pikkujouluja, joulujuhlia ja vaikkapa kranssikursseja ja kokouksia on kirjanpitäjäntalossa järjestetty. Anni Haikola ja Jenny Pisilä yhdessä joulupukin kanssa istahtivat talon viihtyisään eteiseen.

Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo sijaitsee Asemanpuistonkujalla. Talo on vanha, vuonna 1908 rakennettu VR:n kasarmirakennus ja se toimi aikoinaan kirjanpitäjän ja vaihdemiehen perheiden asuntona. Sisustussuunnittelija ja yrittäjä Jenny Pisilä kertoo, että entisajan tunnelmaa huokuvat tilat peruskorjattiin vuonna 2022 ja otettiin majoituskäyttöön vuoden 2023 alusta.
”Nostalgisessa vaihdemiehen tuvassa voi pistää hellaan tulet ja valmistaa ruuan. Sähköhellakin toki löytyy. Astioita ateriaa varten on myös alkuperäisessä kuivauskaapissa pesupöydän yllä. Asuntoon kuuluu lisäksi olohuone, pesutilat ja makuusoppi. Yöpyjä voi sytyttää tulet myös olohuoneen pönttöuuniin ja nauttia samalla vanhaan taloon leviävästä lämmöstä ja nostalgisesta hengestä”, Pisilä hehkuttaa.

Huoneistoa vuokrataan Airbnb:n kautta. Kokous- ja juhlatiloja vuokraa Sisustus Visiointi juhla- ja arkikäyttöön.
”Kirjanpitäjän puolen tiloja on vuokrattu kurssien lisäksi pikkujouluja, perhejuhlia, tyky-päiviä, valmistujaisia ja syntymäpäiviä sekä tietenkin kokouksia varten. Vuokratiloissa on oma keittiö ja astiat sekä kokoontumistilat sopimuksen mukaan yhdestä kolmeen huoneeseen”, kertoo Anni Haikola.
”Tänne sopii noin 20 henkeä ja tarvittaessa jopa 30. Kesäisiä juhlia varten tilat laajenevat myös ulos, sillä pihalle on koottu vieraita varten pöytäryhmiä”.
  Tilat ovat valmiit juhliin sellaisenaan, eikä liiempiä koristeluita tarvita, mutta ruoka- ja kahvitarjoilut pitää järjestää vuokralaisen toimesta tai tilata paikallisilta yrittäjiltä. Tilat voi vuokrata siivouksella tai ilman.
Joskus Anni ja Jennykin rauhoittuvat siivouksen tai jonkun muun yhteisen toiminnan jälkeen nauttimaan talon hengestä.
”Ei vain malteta lähteä pois, kun saa nauttia tunnelmallisista tiloista”, Jenny Pisilä kertoo.

Vaihdemiehen puolta talossa vuokrataan majoituskäyttöön. Viihtyisässä huoneistossa on oikea hella ja uuni ruuanvalmistusta varten. Anni Haikola ja Jenny Pisilä kuivasivat hellanuunissa appelsiinin siivuja joulukransseja varten.
Vaihdemiehen puolta talossa vuokrataan majoituskäyttöön. Viihtyisässä huoneistossa on oikea hella ja uuni ruuanvalmistusta varten. Anni Haikola ja Jenny Pisilä kuivasivat hellanuunissa appelsiinin siivuja joulukransseja varten.

Viimeksi pihaan on tuotu vanha junanvaunu, joka toimi jo Ylivieskan joulunavauksessa glögibaarina ja joulumyymälänä.
”Talon kalustus on toteutettu pääsääntöisesti vanhoja huonekaluja käyttämällä. Mukana on kuitenkin ripaus uutta muun muassa näyttävissä matoissa sekä toimistokalusteissa. Eteisen katseenvangitsijaksi löytyi kristallikruunu paikalliselta kirpparilta”, Jenny Pisilä kertoo.
 
Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo oli Jenny Pisilän ja Anni Haikolan mukaan varsinainen läävä, kun he kävivät sitä ensimmäistä kertaa katsomassa. Sisällä oli rojua, tapetit repsottivat, mutta home ei haissut. Vähitellen sisustussuunnittelijat alkoivat kuitenkin visioida, miltä talo voisi näyttää parhaimmillaan ja lämpenivät ajatukselle vuokrata talo. Kaupunki teki peruskunnostuksen ja vuokralaiset korjasivat, maalasivat, paklasivat ja pääsivät viimein sisustamaan.
”Teimme 12-tuntisia työpäiviä. Annin vanhemmat auttoivat, minkä ehtivät.  Me teimme pintaremontin omilla kustannuksillamme”, Jenny Pisilä ja Anni Haikola sanovat ja jatkavat että, rahaa tähän on palanut.
Kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo on yksi kolmesta Ylivieskan kaupungin suojelemasta kasarmirakennuksesta. Asemapäällikön talo on remontoitu aiemmin ja kolmaskin talo on valmistunut. Se on ollut syksyn mittaan ahkerasti eri yhdistysten käyttämä myynti- ja kahvittelutila.

Takaisin Jutut -sivulle