Kesäillan sävelet huipentuu poikkitaiteelliseen konserttiin

Kesäillan sävelet -musiikkisarja jatkuu ensi viikon keskiviikkona Oulaisten kirkossa. Hengitän ja piirrän -poikkitaiteellinen urkukonsertti on kahden naisen, kanttori Heidi Löppösen ja kuvataiteilija Anna Koivukankaan yhteinen taideprojekti.
”Tämä yhteistyöidea nousi esille ensimmäisessä Kesäillan sävelten -suunnittelupalaverissa. Heidi heitti minulle idean, että olisi hienoa, jos keksisimme konserttisarjaan jotakin poikkitaiteellista”, kertoo Oulaisten kaupungin kulttuurituottajana työskentelevä Anna Koivukangas.
Anna Koivukangas kertoo tehneensä taiteilijauransa aikana erilaisia piirustus- ja kehomaalausperformansseja muun muassa Oulun taidemuseolla, Kulttuuritalo Valveella, Pietarsaaren taidemuseolla sekä jopa yhdessä pommisuojassa yhteistyössä eri äänitaiteilijoiden ja muusikoiden kanssa.
”Silloin minulla heräsi haave toteuttaa performansseja mahdollisimman erilaisissa ympäristöissä”, Koivukangas kertoo.

Tällä kertaa taiteen tekemisen ympäristönä toimii kirkko, mikä on Anna Koivukankaallekin täysin uusi ja jännittävä kokemus. Noin 45 minuuttia kestävässä konsertissa Koivukangas piirtää valtavan kokoiselle paperille Heidi Löppösen soittaman musiikin innoittamana.
”Heidin soittama musiikki antaa impulsseja piirtämiselleni. Hengitän ja piirrän sitä musiikin ja läsnäolijoiden luoman tunnelman vaikutusta. Voidaan siis sanoa, että sävellän siinä samalla musiikkia paperille”, Koivukangas luonnehtii.

Vaikka Anna Koivukangas ei itse kuulu kirkkoon, sanoo hän olevansa hyvin henkinen ”olento”, eikä vierasta kirkkoa paikkana millään lailla.
”Minulle tärkeintä kirkossa on hiljentyminen ja pysähtyminen, joka liittyy olennaisesti myös meidän esitykseemme. Se on yhdistävä tekijä minun ja Heidin välillä. Meillä on mahtava yhteys, vaikka emme juuri tunne toisiamme. Ymmärrämme molemmat rauhan ja hiljaisuuden merkityksen”.
Hengitän ja piirrän on Anna Koivukankaan mukaan hetken taidetta. Vaatii uskallusta ja rohkeutta heittäytyä taiteen vietäväksi paikassa, jossa on totuttu istumaan rauhallisesti paikoillaan.
”Yleisölläkin on halutessaan mahdollisuus osallistua piirtämiseen. Mukaan voi ottaa vaikka tyynyn, jotta lattialla voi pötkötellä mahdollisimman rennosti”.
Hengitän ja piirrän -urkukonsertin musiikki vie katsojan aikamatkalle 1600- ja 1800-luvuille. Säveltäjistä esille pääsevät ranskalaiset; 350- ja 250-vuotisjuhliaan viettävät Nicolas de Grigny ja César Franck sekä saksalainen Johann Sebastian Bach.
”Tulen soittamaan konsertissa sellaista musiikkia, josta itsekin tykkään. Konsertin lopussa on Matti Hirvilammin pitämä hartaushetki, jossa lauletaan yhdessä kaksi virttä”, kertoo kanttori Heidi Löppönen.

Takaisin Jutut -sivulle