Kesän suorituksia

Ensimmäiset syksyn merkit näkyvät jo, kun pelloilla puimakoneet raksuttavat kesän viljasatoa talteen. Arki on palannut koulujen alkamisen myötä ja suurin osa kesälomista on pidetty. Millainen tunne sinulle jäi kesästä ja lomasta? Saitko ladattua akkuja? Tuntuuko, että olet valmis talven arkeen ja iloisena palaat työn ääreen? Että sait lepoa ja hyvää mieltä?
Vai kävikö ehkä niin, että loman loppuessa huomasit, että uusi loma olisi tarpeen kesälomasta toipumiseen? 
Ehkä sinulla oli jo lomaa ennen mielessäsi pitkä lista asioista, jotka täytyy saada loman aikana tehtyä: aidan maalaus, huoneen remontointi, mattojen pesu, kyläilyreissut tuttavien mökille,  parisuhteen laatuaika, perheretki, juhlien järjestäminen, kasvimaan hoito tai muuta vastaavaa? Kun kaikki listan asiat olisi tehty, voisi huokaista ja rauhoittua (jos ehtisi ennen loman loppumista). 

Joskus tuntuu siltä, että katoaa kokonaan tekemättömien töiden listaan ja jonossa olevien asioiden hoitoon. Hetken aikaa saattaa vaikuttaa siltä, että saa jotain aikaan ja on jopa ylpeä kaikesta mitä sai aikaan. Mutta se tunne häviää nopeasti uusiin velvollisuuksiin tai mikä pahinta, jonkun ihmisen huomautukseen epäkohdasta. Ainoastaan seuraavan asian suoritus saa paineen hetkeksi hellittämään. Kuulostaa suorittamiselta, eikö vain?
Suorittajat ovat yhteiskunnassa arvostettuja ja kiitettyjä, koska he saavat asiat tapahtumaan. Se on ikävä oravanpyörä, sillä suorittamisen takana saattaa olla hyväksynnän haku toisilta, jota kiitos ruokkii ja sitä kautta lisää vettä myllyyn. Suorittajan on vaikea itse hyväksyä puolittaista suoritusta tai tekemättä jättämistä. Vain täydellinen suoritus voi saada pienen kiitoksen kumpuamaan itselle. Silti tuntuu siltä, kuin esittäisi roolia näytelmässä, jonka käsikirjoituksesta ei ole tietoakaan. Pahimmillaan suorittaja voi menettää otteen itsestään ja kehostaan; unohtaa syödä tai juoda, elämänilo häviää ja seuraa uupumus. 

Koska niin moni meistä elää enemmän tai vähemmän suorittamalla, on hyvä pysähtyä aina aika ajoin miettimään, mitä todella haluaa. Kuulostella kehoa ja mieltä; tuntuuko että kaipaa lepoa vai liikuntaa? Olisiko hiljaisuus hyväksi vai ehkäpä kokoontuminen yhteen ystävien kanssa? Tarvitseeko ruokaa vai jutteluhetkeä ystävän kanssa? Mikä tuottaa iloa juuri nyt? Itseensä tutustuminen kannattaa, koska se lisää omaa hyvinvointia. Ja kun itse voi hyvin, se säteilee aina läheisiin ja tuo hyvää heillekin. 

Takaisin Jutut -sivulle