Kevät on kukkaistutusten aikaa

Hiitolan kukkatalon floristi Hanna Niemi kertoo, että keväällä maahan uskaltaa laittaa esimerkiksi orvokkeja ja krysanteemia.

 

Kevään tullen tekee mieli työntää sormet multaan ja loihtia pihalle kaunis kukkapenkki tai koristella parveke näyttävillä ruukkuistutuksilla. Mutta mitkä kukat kestäisivät keväiset yöpakkaset, ja mitkä lajikkeet olisivat turvallinen valinta vasta-alkajallekin?
Hiitolan kukkatalon floristi Hanna Niemi kertoo, että keväällä maahan uskaltaa laittaa esimerkiksi orvokkeja ja krysanteemia.

”Orvokit kestävät pienen lumipeitteenkin ihan hyvin. Myös krysanteemit kestävät muutaman pakkasasteen, kuten myös ruusut, joiden nuput voivat tosin hieman kärsiä kylmästä.”
Istutuksista voi saada kauniit, vaikkei olisikaan varsinainen viherpeukalo. Aloittelijoille sopivia, helppohoitoisia kasveja löytyy runsaasti.
”Pelargoniat ja petuniat ovat helppohoitoisia. Hyötykasveista esimerkiksi mansikka-amppeli on todella kestävä. Myös koristeheinät ovat helppoja, ne eivät vaadi nyppimistä tai mitään sen kummempaa. Kevääseen sopiva orvokkikin on sellainen, jonka saa pidettyä kauniina hyvin vähällä hoidolla.”

Kautta aikojen suosittuina kukkina ovat pysyneet perinteiset parvekelaatikkoihin laitettavat pelargoniat sekä petunia-amppelit. Tämän hetken trendiksi ovat puolestaan nousseet hyöty- ja viherkasvit.
”Trendinä näkyy tällä hetkellä erilaiset heinät, joita istutetaan ruukkuihin ja joiden väliin laitetaan jotain kukkivaa. Ihmiset ovat nykyään paljon tietoisempia vihrerkasveista, enää ei haeta pelkästään sitä perinteistä jukkapalmua. Myös keittiössä hyödynnettävät kasvit kasvattavat koko ajan suosiotaan, niitä laitetaan paljon terassille kesäistutuksien sekaan.”

Omaksi suosikikseen Niemi nimeää juurikin hyötykasvit.
”Istutan ruukkuihin kasveja, joita voin käyttää keittiössä. Chilejä meillä onkin tässä jo myynnissä ja niitä minulta löytyy kotoakin. Amppeleissa taas tykkään värikkäistä mix-amppeleista. Kun sisällä on paljon viherkasveja, niin pihalla saa olla reilusti väriä”, Niemi kertoo.
Hiitolan kukkatalon toimintaan koronaepidemia ei ole suuremmin vaikuttanut.
”Aluksi hiljeni huomattavasti, mutta pikkuhiljaa se on lähtenyt normalisoitumaan. Emme ole juurikaan lyhentäneet aukioloaikoja. Asiakkaat voivat tilata tuotteita verkkokaupasta ja hakea tiettynä kellonaikana tuosta pihalta. Uskon kovasti, että kyllä tämä tästä vielä jossain vaiheessa rauhoittuu.”

Takaisin Jutut -sivulle