Kolumni: Helppo ≠ totta?

Luin ajatuksia herättävän artikkelin, missä pohdittiin syitä sille, miksi älykkäät ja vahvat naiset usein päätyvät myrkyllisiin parisuhteisiin hankalien miesten kanssa.

Varoitus; tässä kirjoituksessa yleistetään, liioitellaan ja kirjoitetaan hyvin heteronormatiivisesta näkökulmasta!
Artikkelin mukaan menestyneet naiset ovat tottuneet siihen, että kova työ palkitaan, joten he ajattelevat riittävän kovalla työnteolla saavansa myös huonosta parisuhteesta tai miehestä sellaisen kuin haluavat. Itsekeskeiset miehet haluavat vakaan ja empaattisen naisen pönkittämään heikkoa itsetuntoaan ja pitämään heistä huolta, mutta nainen saa vastapalkkioksi lähinnä hetken huumaa nauttiessaan hurmaavan alfamiehen seurasta.

Jutun luettuani jatkoin aiheen pohtimista ystäväni kanssa, ja teimme surullisen huomion: miksi meillä onkin takaraivossa niin voimakkaasti sellainen ajatusmalli, että parisuhteeseen kuuluu paljon kompromisseja ja sen eteen täytyy tehdä kovasti töitä?
Jo lähtökohtaisesti odotamme, että suhde ei vain voi toimia joka osa-alueella. Ja elämänhän kuuluukin olla hieman hankalaa. Jos parisuhde tuntuu helpolta ja hyvältä, tulee olo, ettei tämä voi olla totta tai täysin rehellistä.
Itse olen ehkä pahimmilta karikoilta välttynyt, mutta valitettavasti joutunut todistamaan vierestä monenlaisia epäonnistuneita ja onnettomia suhteita. Liian moni tekee liikaa kompromisseja ja tyytyy johonkin, mikä ennemmin tai myöhemmin saa vain katkeraksi.
Liian moni joutuu jatkuvasti ponnistelemaan ja keksimään keinoja, joilla parisuhde pysyisi edes jollain lailla siedettävänä.
Parisuhdetta etsiessä on toki tervettä pitää mielessä, ettei kukaan ole täydellinen, ja sellaista kumppania ja suhdetta tuskin löytyy. Silti toimivan, rakastavan ja tasapainoisen suhteen voi saavuttaa, jos löytää sen juuri itselleen sopivan puolison.

Oman ja läheisteni kokemusten mukaan hyvässä parisuhteessa tyydytystä tuovat perusasiat (kuten yhdessä tekeminen, asioista puhuminen ja tunteiden osoittaminen) toteutuvat automaattisesti ja ilman erityistä vaivannäköä, kun molemmilla osapuolilla on oikeanlainen motivaatio ja halu niihin. Jos se tarkoittaa, että parisuhde on liian helppo, niin olkoon sitten.
Olen helppoon parisuhteeseeni enemmän kuin tyytyväinen.

Sonja Alasalmi

Takaisin Jutut -sivulle