Kolumni: Jäätaiteilua

Riite, roukko, komo-, teräs- tai kohvajää. Tiedätkö, miten ne toisistaan eroavat?
Luontoäiti muokkaa vettä näyttävästi. Ja vettä, ainoaa jäätyvää ainetta, on tarjolla runsaasti.
Liukkaus. Kelien ollessa kuten nyt, olemme siitä onnellisessa asemassa että puheenaiheet eivät lopu. Sään päivittelemistä ja arvostelun kohteita riittää jokaiseen parlamenttiin. On hiekotettu ”huonosti” tai ei ollenkaan. ”Huonosti” = liikaa, liian aikaisin/myöhään/usein/harvoin tai siten, että potkuri ei luista. Tätä Majakkaa edeltävänä sunnuntaina potkuttelimme hiihtoladulla. Hyvin luisti! Juniori oli sitä mieltä, että aina saisi hiihtoladut jäädyttää.
Muistutan Teitä, arvoisa lukija, ikkunoiden ja aistien sekä kalenterin käyttämisen tärkeydestä. Katso tahi mene ulos, vertaa havaintojasi edeltävien päivien säähän ja päättele vallitseva tilanne. Muistuta itseäsi siitä, että nyt on talvi eli vaativat olosuhteet. Vaaditaan esimerkiksi nastat kenkiin jopa, ja varsinkin, postia hakiessa. Se on ”vaarallisin matka” liukastumisten suhteen!

Olen edeltävinä viikkoina lähtenyt usein maailmalle autolla. ”Kun pelottaa pyöräillä”, selittelen itselleni. Tuolloin korvissani soi Gretan ”haudeöjuu”, sillä ilmastonmuutoksestahan nämä paskakelit johtuu.. ja se taas siitä että minä, laiska pallero, siirrän ruhoni lähikaupan lihatiskille dieselin voimalla. Hö. Ja silti voi liukastua! Vaikka kotipihalla siten, että luiskahtaa auton alle syntyneeseen monttuun. Se on aika lystikästä ja tapahtuman viihdearvo päihittää jopa mokasta syntyvän häpeän tunteen. Kokeiltu on. Siis: Käyttäkää niitä nastoja!! Ei ’joku’ ole paiskomassa hiekkaa joka askeleesi alle!

Ulkojäät. Kyllä on vaikea saada kunnollisia jäitä aikaiseksi, kun ei ole pakkasta.
Miksi luistelurata muotoutuu luontojaan sivuteille, mutta ei sivukoulujen kaukaloihin?
Kisafiilistä.
Jäänveisto on huippuunsa viritettyä hommaa, jossa kilpaillaan MM-titteleistäkin. On jossain pidetty SM-skabat jopa kaivuriveistossa! Mutta me kaikki talvifanit voimme iloita takkatulien äärellä pakkasia vartoessamme vaikka jääpalojen tuunauksesta. Tai ulkona jäämaalauksesta, pihaluistelusta tai jääpuikkojen, pilvien ja tähtien ihailusta. Eristelevyt sopivat hyvin lämpimiksi alustoiksi. Eiku köllöttelemään siitä! Maatessa kaatumisriski on aika pieni.

Elina Piippo

Takaisin Jutut -sivulle