Kolumni: Jälleenkö hamstraamaan?

Jälleenkö hamstraamaan?
Juuri, kun tuntui, että olemme pääsemässä eroon koronasta, alkavat tartunnan saaneiden määrät nousta. Meilläkin.
Jopa uutisissa kerrotaan suomalaisten juhlineen Virossa ja sitten tulee perään tartuntalukuja, karensseja ja samalla laivavuorolla liikkuneita kutsutaan esiin.
Hallituskin lisää ns. vaarallisten maiden listaa. Asiantuntijoista suurin osa on sitä mieltä, että toinen korona-aalto on tulossa. Jotkut heistä ovat sitä mieltä, että korona on ollut keskuudessamme koko ajan. On vielä niitäkin, jotka ovat sitä mieltä, että mitään uutta aaltoa ei tule. Elä siinä sitten mielipiteiden sekamelskan keskellä. Jää siis täysin kuulijan varaan, ketä uskoa ja ketä ei.

Lapsuusystävä rapakon takaa soitti ja valaisi heidän tilannettaan. Sielläkin osa noudattaa rajoituksia ja neuvoja, mutta osa elää, kuin mitään koronaa ei olisikaan. Kuitenkin päivittäin tulee tietoa aina vain useammista koronaan sairastuneista ja kuolleista. Puhelun aikana lapsuusystävä antoi minulle vakavan oheen. Hamstraa nyt, kun muut eivät sitä tee! Osta siivousaineita, naamasuojuksia, suojakäsineitä, ruokatavaraa pakasteisiin ja kuivatuotteita kuten jauhoja, kahvia, sokeria jne. Näin hekin ovat tehneet. Nyt ei enää hetikään kaikkea tarvittavaa saa mistään. Hänen mukaansa kauppakeskuksia on jo tyhjillään, jopa vaatteistakin. Konkurssiaalto pyyhkii ja niin edelleen.
Lapsuusystävä oli havainnut saman, mitä meilläkin eli suojaustuotteiden hinnat ovat nousseet moninkertaisesti. Hän ei osta kertomansa mukaan esimerkiksi käsidesiä, vaan tosi halvan viinan maassa, hän hankkii 80 prosenttista alkoholia ja sekoittaa sitä pesuaineeseen ja pullottaa sekoituksen pieniin suihkupulloihin. Niissä on sitten takuuvarmaakäsidesiä ja desinfioimisainetta erilaisille pinnoille.

Nyt sitten mietin, mitä näistä lapsuusystävän ohjeista otan opiksi omaan elämääni. Hän kyllä ymmärsi, että tilanne Suomessa on toinen, kuin sikäläisissä suurkaupungeissa. Saamme marjoja ja sieniä metsästä. Vihreää syötävää ruokaa kasvaa myös peltojen ojissa ja teiden varsilla. Hyödyntää voi, jos tuntee kasviopin.
”Niin ja sinun miehesihän voi metsästäjänä hankkia tarvittaessa lihapuolenkin luonnosta”, hän sanoi.
Näin on. Harvoin tulee ajatelleeksi, kuinka omavaraisia me tarvittaessa olemme. Ei siis ihme, että armeijan järjestämät luonnossa selviytymisen kurssit ovat huippusuosittuja. Mikäli muistan oikein, niin uutisissa kerrottiin, että jo 30 000 suomalaista on osallistunut niille. Oletko muuten ajatellut, mitkä ovat sinun taitosi selvitä luonnossa ja luonnon antimilla?

Kaisa Hietala

Takaisin Jutut -sivulle