Kolumni: Juhlaton kesä

Onkohan meillä siksi niin lämmin kesä, kun ei ole muutakaan juhlaa? Tätä pohdimme pienen ystäväpiirin kanssa Kalajoen rannassa. Tuntui kuitenkin taivaalliselta olla koronavapautettu ja istua kavereiden kanssa juhlistamassa yhdessä olo ensimmäisen kerran sitten maaliskuun. Puhuimme paljon siitä, miltä tuntuu, kun mitään tavanomaisia kesäjuhlia ei ole. Tavallisesti kesä on edennyt Rautio-viikon ja Kalajoki-päivän kautta Alavieska-viikkoon, Wanhan Woiman konepäiviin Oulaisissa, musiikkiviikolle Kaustisille, Kalajoen raveihin ja kuin huipennukseksi elokuun alussa pidettäviin kuninkuusraveihin.

Näiden isompien tapahtumien lomaan sovitettiin pienemmät sukulais- ja kaverivierailut, sekä ulkomailta Suomen kesään tulleet ystävät. Näiden lisäksi minä valvoin perinteisesti ainakin yhden yön Vanhassa Kunnarissa Yhdysvaltojen ja Suomen erilaisuuksia pohtien. Nyt ei ole kuin muutamat tavalliseen kesään kuuluneita tapahtumista. Kalajoen ravit ja kuninkuusravit esimerkiksi ajetaan. Hitaasti, jos ollenkaan, tulevat ystävät ulkomailta. Onneksi ovat rakkaat lähiystävät ja kauempaa Suomesta tulevat sukulaiset ja kaverit. Korona-aikanakin on yhteyksiä pidetty tiiviisti puhelimitse ja mulla nykytekniikan suomilla mahdollisuuksilla.

Kesä on ollut onneksi historiallisen lämmin. Melkein jo kuumuuteenkin väsyy. Nyt tiedän onnekseni, että ainakin jotain on tulossa lomalle myös ulkomailta. 7.7. on päivä, jolloin useimmat pääsevät kokemaan Suomen kamaran. Tiedän myös, että jokunen on tullut jo usasta, mutta on
koronakaranteenissa kämpillään. Tänä kesänä piti olla synttärit, jos toisetkin. Osa niistä peruuntui juhlavieraskadon takia, koska juhliin ei olisi päässyt aikaisemman ohjeistuksen takia edes koko oma lähiperhe.  Sittemmin ohjeistus on muuttunut, mutta juhlapaikkaa tilatessa tilanne oli vielä toivoton.

Ainakin yksien perhejuhlien peruuntuminen minua jää tosissaan harmittamaan. Ilman koronaa olisi ollut juhlat, joissa olisi kerralla juhlittu ylioppilasta, 70-vuotiasta, kuusikymppistä ja viisikymppistä. Olisi ollut myös toiset juhlat, joissa olisi juhlittu 80 vuotta täyttäviä identtisiä kaksospoikia. He ovat entisiä aktiiviurheilijoita, jotka edustivat aikanaan kunniakkaasti Alavieskan Viriä. Olisi myös ollut syntymäpäiväjuhlat, joihin juhlan sankari olisi tullut Ruotsista. Niitä juhlia ei luonnollisesti tänä kesänä juhlita. Sen juhlan osalta pitänee tehdä, kuin Jorma Uotinen paljasti aamutv:ssä. Hän aikoi pitää koronan takia peruuntuneet juhlansa ensi vuonna, kun on vielä viimeistä päivää seitsemänkymppinen, mutta ei 71.
Kaunista kesää ja hyvää lomaa!

Kaisa Hietala

Takaisin Jutut -sivulle