Kolumni: Kivijalka vai verkko?

Onko ekologisempaa tilata tavara verkkokaupasta vai ostaa kivijalkakaupasta? Tätä asiaa pohti rouva muun muassa rouva Jenni Haukio Seuran kolumnissaan.
Voin sanoa, etten ole koskaan tilannut postimyynnistä, mutta en kuitenkaan ole tässä asiassa täysin puhdas. Olen nimittäin viehättynyt yhden verkkokaupan tuotteisiin, ainakin alennusmyyntien aikaan. Silloin olen pyytänyt yhtä ystävätärtäni tekemään tilauksen oman tilauksensa ohessa. Muutama ruusukultakello ja muitakin kauniita kelloja on tullut verkkokaupan kautta hankittua.

”Halpa hinta”, kuten yksi torikauppias Wanhan Woiman Rompetorilla, houkutteli minua ostamaan. Voin sanoa myös samaa verkko-ostoksistani, mutta totuuden nimissä pitää lisätä, että myös huono laatu. Ennen sanottiin, että roskoppeja. Ystävättäreni on parhaillaan käymässä Yhdysvalloista. Hän toi tukun tuliaisia, niitä, joita siellä on nyt niin sanotusti in eli suosion huipulla. Kaikki oli tilattu verkkokaupasta.

”En ehtisi hakea näitä kaikkia kivijalkamyymälöistä”, hän perusteli ja jatkoi että, melkein kaikki tuttavanikin tilaavat verkosta. Heillä ei siis ole aikaa haalia kokoon monenlaista tuomista suuren kaupungin kaupoista. Ystävättäreni työpäivät yrittäjänä ovat pyöreitä. Kuudelta hän nousee ylös. Meikkauksen jälkeen hän kaappaa termoskahvikupillinen autoonsa ja hörppii sen aamupalana töihin mennessään valoristeyksissä. Takaisin kotiinsa hän palaa illalla kahdeksan yhdeksän aikoihin. Nyt hän nauttii syntymäkodissa käydessä meidän matelevasta päivittäisestä elämänrytmistä. Hän poikkeaa ainakin Hilkan kurviin, apteekkiin ja Järvelän rillikauppaan. Ystävättäreni työmaassaan päivät ovat kuin tulta ja tappuraa, eikä kauppoihin ehdi tutustua.Tullessaan hän toi minulle tukun postimyyntilehtiä, mutta tosi vähän niissä oli sellaista, jota ei Sarin kalusteesta tai Piisilästä saa.

Pohdin ystävättäreni kertomaa itse tykönäni. Minusta kun on hauska käydä kivijalkamyymälöissä katsomassa, mitä uutta sinne on milloinkin tullut. Teemme kavereidenkin kanssa yhteisiä päivän matkoja kauppoihin. Hyvä myyjä saa minut ostamaan, vaikka en tavaraa välttämättä tarvitsisi. Oulaisten Essollakin olen monesti syönyt, vaikka ei ole ollut edes nälkä! Siellä kun on aina niin hyvä palvelu.

Kaisa Hietala

Takaisin Jutut -sivulle