Kolumni: Oulaisten ensimmäinen yhteiskäyttöauto

Tein menneellä viikolla projektia, jonka puitteissa huomasin, että jakamistaloutta ja vertaisvuokrausta ollaan tuomassa vauhdilla Keski-Pohjanmaan pieniin kaupunkeihin. Tämä yllätti, sillä olin aina ajatellut, että kyseessä ovat suurten kaupunkien hienoudet. Näin ei kuitenkaan ole!
Mitä jakamistalous ja vertaisvuokraus sitten ovat? Jakamistaloudella tarkoitetaan asioiden ja tavaroiden lainaamista tai vuokraamista niiden omistamisen sijaan. Vertaisvuokraus tarkoittaa sitä, että yksityishenkilö vuokraa jotain tavaraa toiselle yksityishenkilölle. Yleensä vuokrausta hallinnoi ja turvaa jokin yritys tai yhteisö ja toiminta on näin järjestäytynyttä.
Jakamistalouttahan on ollut aina. Esimerkiksi meille tuttu jakamisen muoto on Oulaisten kirjasto, josta jokainen voi lainata kirjan tai muuta materiaalia. Se on järkevää, sillä kirjan ostaminen maksaa ja kirja vie säilytystilaa kodista. Koko idea pohjautuukin siihen, että omistaminen ei ole enää yhtä tärkeää, kuin se on ehkä meidän mielestämme joskus ollut. On pelkästään järkevää vuokrata vaikkapa kerran vuodessa tarvittavat laskettelusukset, sillä niiden omistaja tienaa näin rahaa siltä ajalta kuin hän ei itse käytä suksia ja vuokraaja säästää rahaa ja tilaa vuokraamalla ne.

Mutta mites se yhteiskäyttöauto? Minun tietojeni mukaan Oulaisista ei sellaista vielä löydy. Yhteiskäyttöauto on auto, jonka omistaa vaikkapa jokin taloyhtiö tai yritys. Auto seisoo tietyssä paikassa ja sen voi ottaa käyttöönsä kuka vain. Auto varataan netissä ja sen ovet avautuvat puhelimen sovelluksella kun varattu aika alkaa. Käytännössä auton voi napata käyttöön nopeallakin aikataululla, mikäli se on vapaa. Auton hinnoittelu on yleensä tuntikohtainen ja esimerkiksi 7 euroa/tunti. Myös vuorokausihinnoittelu on mahdollinen.
Yhteiskäyttöauton voi vuokrata tunniksi, päiväksi tai vaikkapa viikonlopuksi. Sillä voi lähteä vaikkapa ostoksille, sukuloimaan, mökille tai töihin. Auto sopiikin hyvin myös tilanteisiin, jossa oma auto on remontissa tai perheen ainoa auto on käytössä ja toistakin tarvittaisiin. Auto on aina lähtövalmiina ja sen omistaja huolehtii renkaanvaihdot ja remontit, joten sillä ajaminen on huoletonta.

Erään yhteiskäyttöautoja vuokraavan toimijan mukaan autosta tulee olla 10 kiinnostunutta ennen kuin sen ottaminen kannattaa. Oulaisissa on yli 7000 asukasta, josta osa on opiskelijoita tai keskustassa asujia, jotka eivät tarvitse autoa päivittäin. Heille auton vuokraus sen omistamisen sijaan kannattaa. Myös epäsäännöllinen kakkosauton tarve ratkeaa yhteiskäyttöautolla.

Oulaisten yhteinen yhteiskäyttöauto tekee paikkakunnasta houkuttelevamman, eikä välttämättä edes maksa mitään, sillä kulut hoitavat ne autoilijat, jotka siitä eniten hyötyvät. Oulaisiin tarvitaan yhteinen auto!

Saana Vuoti

Takaisin Jutut -sivulle