Kolumni: Pääsiäinen kotona perheen kanssa

Pääsiäinen on melkein täällä ja pitkä viikonloppu odottaa. Haluankin kannustaa kaikkia pysymään pääsiäisen kotona perheen parissa ja luomaan uusia perinteitä vanhojen lisäksi!
Oulaisten alueen pääsiäisperinteet ovat hyvin vanhoja ja yhdistelevät eri paikkojen ja aikojen perinteitä. Virpominen lankalauantaina tulee ilmeisesti keskieurooppalaisesta pakanallisesta trulliuskosta ja palmusunnuntaina ortodoksiperinteestä. Pääsiäiskokko tulee vanhasta suomalaisesta perinteestä ja munien maalaus slaavilaisesta- ja ortodoksiperinteestä. Oulaisissa perinteistä on valittu parhaat ja pääsiäinen on meille tärkeä.
Vuosi 2021 on niin sanottu toinen koronavuosi. Etenkin lapsen elämässä vuosi on pitkä aika ja siksi jo toinen karanteenipääsiäinen tuntuu ikävältä. Haluan kuitenkin omalta osaltani kannustaa viettämään sen kotona ja etänä, sillä se, että Oulaisten koronatilanne on hyvä, ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö se voisi huonontua.

Täällä Virossa korona on riistäytynyt käsistä ja sairaanhoidon tilanne on kriittinen. Vanhuksia on mennyt koronaan ympäri maan, sillä pahimmillaan aalto alkaa vain yhdestä tartuttajasta. Oulainenkaan ei siis ole turvassa.
Tässä vaiheessa koenkin aiheelliseksi pyytää ihmisiä jäämään kotiin. Virpoa voi toki etänä tai ikkunan takana, mutta toisten oville ei nyt kannata mennä edes maskissa. Nyt on hyvä aika keksiä uusia perinteitä, sillä lapset kyllä mukautuvat vaikka virpominen jäisi kokonaan pois.
Perinteiden keksiminen on oikeastaan ihan hauskaa, sillä niitä voi lainata muualta. Brittiläinen pääsiäismunajahti vaikkapa aarrekartan avulla on hauskaa ajanvietettä. Lisäksi virolaistyylinen perinne, jossa maalataan keitetyt munat ja niille järjestetään turnaukset, on kiva. Munat siis kolautetaan kaverin kanssa yhteen ja ehjä muna etenee seuraavalle kierrokselle.
Onnea perinteiden luontiin ja hyvää pääsiäistä!

Saana Vuoti

Takaisin Jutut -sivulle