Kolumni: Pimeyden selätystä

Pakenin ulkomaille Suomen pimeintä aikaa joulukuun viimeisillä viikoilla.
Tankkasin ensin auringonvaloa Dubaissa ja siirryin sen jälkeen Pohjois-Ruotsiin joulunviettoon. Koko viime syksyn kärsin pahoista univaikeuksista ja elin jatkuvassa univajeessa, mutta kuin taikaiskusta reissussa osasinkin yhtäkkiä taas nukkua. Nukahdin joka ilta nopeasti, nukuin sikeästi koko yön ja heräsin levänneenä. En muista milloin viimeksi minulla olisi ollut näin pitkä putki hyvien yöunien suhteen.

Palasin lomareissuilta kuitenkin sitkeä flunssa kotiintuomisinani, minkä vuoksi en ole päässyt treenaamaan tai ulkoilemaan kunnolla lähes kahteen viikkoon. Yöunet ovat edelleenkin olleet enimmäkseen ihan hyviä, mutten silti herää pirteänä. Sekä sisällä että ulkona on koko ajan pimeää tai hämärää, eikä kylmyys ainakaan paranna oloani.
On varmasti monen asian summa, miksi alakuloisuus ja lamauttava väsymys nostavat taas päätään. Kontrasti ihanan loman ja pimeän arjen välillä on raju, pääni alkaa hajoilla neljän seinän sisällä sairaana makoilusta ja kroppani kaipaisi kovempia fyysisiä ärsykkeitä. Stressitasoni nousevat uhkaavasti, kun mietin, miten ihmeessä selviän kaikista tulevista työ- ja opiskelutehtävistäni näillä voimavaroilla.

Nyt tarvitaan pieni pysähdys ja jotain ensiapua ikävään olotilaan, ennen kuin stressitasoni huitelevat liian korkealla. Minulle toimivin keino pään tyhjentämiseen on kova treeni, mutta sitä kun en näin sairaana pysty tekemään, turvaudun toiseen yhtä tehokkaaseen metodiin. Lähden yksin käveleskelemään luontoon, keskittyen etenkin lintujen bongaamiseen.
Tällainen tuulinen, lumisateinen talvipäivä ei ole paras mahdollinen ajankohta nähdä lintuja, mutta kyllä sieltä hiljaisen metsän piiloista aina jotain paljastuu, kun malttaa olla hieman kärsivällinen. Uuden vuoden alkajaisiksi sainkin kymmenkunta lajia listalle. Se on ihan hyvä alku tavoittelemalleni sadan eri lintulajin havaitsemiselle ja tunnistamiselle vuoden aikana. Käynpä siis jatkossakin lievittämässä stressiä luonnonhelmassa.

Sonja Alasalmi

Takaisin Jutut -sivulle