Kolumni: Poika pinkissä

Tomi on reipas ja iloinen esikoululainen.
Talvella hän käy hiihtämässä useita kertoja viikossa ja välillä painileikit kavereiden kanssa äityvät niin rajuiksi, että aikuisten täytyy toppuutella niitä. Jalkapallojoukkueensa sinisessä pelipaidassa Tomi kirmaa nurmella mieluiten hyökkääjänä ja tuulettaa maaleja villisti tanssien.
Tomi rakastaa satuja ja tarinoita. Iltasatu on luettava hänelle joka päivä, mutta luovan lukutoukan mielikuvitus myös tuottaa huimia seikkailutarinoita päivittäin.

Toisinaan Tomi tykkää vain istua hiljaa mietiskelemässä asioita tai piirtelemässä ajatuksiaan paperille.
Toisinaan Tomin unelma-ammatti on lääkäri, sillä silloin saisi auttaa ihmisiä ja tehdä paljon hyvää. Toisinaan hän kallistuu poliisina tai ison lentokoneen lentäjänä työskentelemisen puoleen, sillä se kuulostaa jännittävältä. Tomera kuusivuotias suunnittelee silloin tällöin myös rokkitähden ja jalkapalloammattilaisen uraa. Hän saattaa yhtenä hetkenä olla kotileikin perheenisä ja seuraavassa hetkessä maailmoja pelastava supersankari.

Tomi pitää aina ystäviensä puolta, eikä ymmärrä, miksi jotkut haluavat sanoa tai tehdä toisilleen ilkeitä asioita. Jopa raisun jalkapallopelin tuoksinassa Tomi pysähtyy vetämään vastustajan pelaajan nurmen pinnasta ylös. Hänellä on vahva oikeudentaju, eikä häntä pelota kertoa, jos joku hänen mielestään kokee vääryyttä.
Tomin vanhemmat ovat ahkeria kierrättäjiä ja Tomi saa paljon vaatteita käytettyinä.
Tomera esikoululainen saattaa yhtenä päivänä pukeutua pinkkiin paitaan ja seuraavana siniseen. Hän ei millään ymmärrä, miksi jotkut kommentoivat häntä pinkissä paidassaan jollakin tavalla sopimattomana, mutta sininen paita päällä hän ei saa koskaan samankaltaisia kommentteja. Sama poikahan hän on, oli päällä sitten mitä väriä tahansa.

Näin vuonna 2019 voisi olla hyvä aika heittää vanhakantaiset ajatukset romukoppaan.
Kaikkien maailman tomien on aika saada olla ihan vain omia itsejään ilman, että tiukat sukupuoliroolit tai muut normit määrittävät lähtökohdat oman persoonallisuutensa kehittämiselle.

Takaisin Jutut -sivulle