Kolumni: Poliittista säpinää

Viimeiset viikot eduskunnassa ja valtakunnan politiikassa ovat olleet varsin vilkkaita. Suurimmat toiveet jo viikkoja sitten oli julkisuudessa luotu lisätalousarvioon ja elvytykseen. Historian massiivisin lisätalousarvio hautautui kuitenkin Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Kulmunin koulutuksen tilauksesta nousseeseen kohuun. Ministerinvaihtoviikot käynnistyivät ja samalla pyöri henkilöruletti muutoinkin Keskustan eduskuntaryhmässä.

Koulutuksen tilaamisesta johtuneesta kohusta ja ministerin erosta on maakunnassa kohistu. Syytöksiä on kansanedustajille tullut siitä, että puolueen puheenjohtaja jätettiin kohussa yksin. Todellisuus on kuitenkin vielä surullisempi. Koko Keskustan eduskuntaryhmä sai tiedon ministerin erosta samaan aikaan kuin toimittajat. Ilman riittävää tietoa ei mitään asiaa voi kovinkaan ponnekkaasti puolustaa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kokonaisuus ei ole vieläkään selkeä koulutuksen tilaamiseen ja käyttöön liittyen. Erityisavustajan toimistakin on monenlaista tietoa. Asia tullaan varmasti selvittämään perusteellisesti ja hyvä niin.

Politiikkaan liittyy kohut ja media kaivaa varmasti epäselvyydet. Se on avoimen hallinnon kannalta varsin toivottavaa. Julkisuus rauhoittaa räikeimmät väärinkäytökset yhteiskunnassamme joka tasolla.
Vaikka poliittiset kohut ovatkin lööppien kannalta mielenkiintoisia ja takuuvarmasti myyviä, on alueen menestymisen kannalta tärkeämpiä lisätalousarvioon kirjatut elvytyspanostukset. Yleensä suurin kiinnostus kohdistuu liikennehankkeisiin ja mitä hankkeita millekin alueelle saadaan aikaiseksi. Valitettavasti näissä lisätalousarvion jaoissa suurimmat infrahankkeet eivät osuneet maakuntamme eteläisiin jokilaaksoihin toisin kuin hallitusohjelmaneuvotteluiden yhteydessä. Lisäpanostukset päällystämiseen saattavat poikia alueellemme uutta päällystettä huonokuntoisille teille. Suurimmat hankkeet osuivat Oulun seudulle MAL-sopimusten myötä sekä Kemin biotuotetehtaan puunhankintaan liittyviin tavoitteisiin koskien Oulu-Kontiomäki junarataa.

Elvytysbudjettiin liittyy myös koulutuspaikkojen lisääntyminen. Ainakin alueemme toiseen ammattikorkeakoulutuksen yksikköön Ylivieskaan on ministeriö myöntänyt lisäaloituspaikkoja. Onnistuimme tekemään tuohon sopivaa lobbausta. Alueellisen elinvoiman ja alueella nuorten pysymisen vuoksi koulutuspaikat eri aloille ovat äärimmäisen tärkeitä. Yrityselämästä on kuulunut jo pitkään huoli osaavan nuoren työvoiman saannista. Nyt siihen saadaan ainakin helpotusta.

Kuntatalouteen lisätalousarviossa on osoitettu 1,4 miljardin lisäpanostusta. Alueemme kunnat ovat lähes poikkeuksetta olleet jo pitkään hankalassa taloudellisessa tilanteessa. Koronan aiheuttamat lisäkustannukset eivät ole tätä ahdinkoa ainakaan helpottaneet. Siinä mielessä lisäpanostus kuntatalouteen on enemmän kuin tervetullut alueemme kunnille. Valtio on luvannut ministerien toimesta korvata koronasta aiheutuneet erikoissairaanhoidon kulut, jotta ne eivät kaadu talousahdingossa olevien kuntien maksettaviksi. Tästä linjauksesta on kuntien ja edunvalvojien pidettävä tiukasti kiinni.

Juha Pylväs

Takaisin Jutut -sivulle