Kolumni: Se vaan pistää vähän pierettämään

Ravintolatyössä allergiat ja allergeenit tulevat väistämättä tutuksi.
Ammattitaitoiset kokit ja tarjoilijat tuntevat yliherkkyydet ja allergiat, eikä heille ole ongelma suositella, tehdä tai tarjoilla asiakkailleen ruokaa, joka on turvallista syödä.
Yleisimmät allergian aiheuttajat ovat maito, vilja, kananmuna, kala, maapähkinä sekä muut pähkinät, mutta allerginen voi olla myös sellerille tai sesamille. Toisille allergikoille ruoka-aineet aiheuttavat vain hetkellistä epämukavuutta, kun taas toisille väärien ruoka-aineiden syöminen saattaa olla hengenvaarallista.

Analyflaksia on äkillinen yliherkkyysreaktio, jossa pahimmissa tapauksissa ihminen voi saada sydämen rytmihäiriöitä tai turvotus saattaa sulkea hengitystiet. Juuri tämän vuoksi elintarvikkeissa täytyy olla mainittu Eviran määrittelemät allergeenit, jotka voivat olla hengenvaarallisia joillekin.
Siksi myös ravintolan pitää pystyä tarjoamaan oikeaa tietoa annosten allergeeneista. Vuosittain raportoidaan tapauksia, joissa ravintola-annoksen sisältämistä allergeenista ei ole ollut saatavilla oikeaa tietoa, ja allergikko on saanut oireita ruoasta, jonka luuli olevan turvallista syödä.
Mutta vastuu ei ole vain ravintoloilla, mitä tulee allergioiden huomioonottamiseen. Ravintolamme saa usein ryhmäruokailujen yhteydessä listan eri ruokavalioista, jotka meidän pyydetään huomioivan. Teemme sen mielellämme.

On kuitenkin erittäin kurjaa viedä vilja-allergikolle erikseen tehtyä gluteenitonta kala-annosta vain huomatakseen, että henkilö on jo ottanut viljaa sisältävän paneroidun kalan buffetista – koska se nyt vain näytti niin hyvältä.
Tai huomata maidotonta ruokaa pyytäneen henkilön lappavan kermaista panna cotta –jälkiruokaa hyvällä ruokahalulla, koska – se vaan pistää vähän pierettämään, kun erityisesti hänelle tehdyn maidottoman leivoksen tekemiseen on käytetty sekä raaka-aineita että työaikaa.
Vastuu on myös erityisruokavalioita vaativilla ihmisillä itsellään, jotta allergioiden huomioonottamiseen ei koskaan aleta suhtautua välinpitämättömästi.

Heli Korhonen

Takaisin Jutut -sivulle