Kolumni: Vuosikurssi 2019

Tällä viikolla vietetään monissa kodeissa valmistujaisjuhlia.
Nuori päättää peruskoulun, valmistuu lukiosta tai ammattikoulusta. Aurinko paistaa ja tulevaisuus häikäisee. Mieli on avoin, samoin kaikki mahdollisuudet. Mitäpä sitä tällainen täti-ihminen muutakaan, kuin neuvomaan valmistuvia oulaistelaisia vuosikurssilta 2019.

Neuvo numero 1: Nauti nuoruuden voimasta ja kauneudesta. Tai unohda koko juttu, et kuitenkaan ymmärrä niitä ennen kuin ne ovat haihtuneet. Jossain vaiheessa elämääsi kuitenkin katsot valmistujaiskuvaasi ja ajattelet, että olinpa minä hyvännäköinen!

Neuvo numero 2: Säilytä rakkauskirjeesi, missä muodossa ne sitten saatkaan. Kirjoita ne puhtaaksi, tulosta tai tee mitä täytyy, että ne ovat lukukelpoisia vielä 30 vuoden päästäkin. Allekirjoittaneen rakkauskirjeet ovat jättikokoisen SIM-kortin uumenissa, eikä liene puhelinta, jolla niitä voisi enää lukea.

Neuvo numero 3: Syö terveellisesti ja liiku. Älä kuitenkaan tee niistä elämäsi tarkoitusta.

Neuvo numero 4: Älä tunne syyllisyyttä, jos et vielä tiedä, mitä haluat tehdä isona. Kaikista mielenkiintoisimmat ihmiset eivät tiedä sitä vielä 50-vuotiaanakaan. Älä silti pidä sitä tekosyynä olla käymättä kouluja. Ne viisikymppiset ne vasta opiskelevatkin. Töitä ehtii kyllä tehdä loppuelämänsä, ja vuosikurssi 2019 päässee eläkkeelle joskus 80-vuotiaana.

Neuvo numero 5: Talleta syvälle sydämeesi kaikki saamasi kehut, unohda loukkaukset. Jos onnistut tässä, kerrothan minullekin, miten ihmeessä teit sen.

Neuvo numero 6: Harkitse tarkkaan, millaisen kuplan muodostat ympärillesi sosiaalisessa mediassa. Millaisia ihmisiä seuraat? Millaiselta he saavat olosi tuntumaan?

Neuvo numero 7: Älä stressaa tulevaisuutta. Tai stressaa, mutta ei siitä ole mitään hyötyä. Tee sen sijaan joka päivä pieniä asioita, jotka vievät sinua kohti suuria tavoitteitasi. Muista nauraa.
Näiden neuvojen myötä sylin täydeltä onnea kaikille koulunsa päättäville!

Takaisin Jutut -sivulle