Korona ajoi korusuunnittelijaksi

Pitja Simi työstää puukoruja omassa keittiössä. Työvälineeksi riittää puukko.

 

Oulaistelainen Pitja Simi valmistaa koruja pihapuujätteesta ja kierrätysnahasta.

18.3.2020 oli päivä, joka muutti oulaistelaisen Pitja Simin elämän täysin. Hän sai puhelinsoiton työnantajaltaan, joka kertoi, että työt Porokylän Leipomossa loppuvat koronaepidemian takia.
Tekevänä ihmisenä Pitja Simi ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan alkoi pohtia nopeasti, mitä hän voisi tehdä jo vuosia toiminnassa olleen kevytyrityksensä puitteissa. Jotain, mikä kestäisi poikkeusajan jälkeenkin. Vastaus tuli lopulta aika nopeasti. Se oli käsitöiden tekeminen, joka on ollut Simin tärkein harrastus jo vuosia.
Ajatus uudesta liikeideasta syntyi sillä hetkellä, kun Pitja Simin ja hänen miehensä kodin vuokraisäntä kaatoi puita läheisessä metsässä. Simi mietti, että sahaamisesta syntyneestä puujätteestä voisi tehdä jotakin kivaa, esimerkiksi koruja. Sitten ei muuta kuin puukko käteen ja vuolemaan.
”Mieheni on koulutukseltaan puualan artesaani, joten häneltä saan aina ammattilaisen neuvoja. Puukon käyttö on kuitenkin pitänyt opetella itse. Vielä ovat kaikki sormet paikoillaan, vaikka moni sitä aluksi epäili”, nauraa Pitja Simi.

 

Vain mielikuvitus on rajana puukorujen muodon ja ulkonäön suhteen. Materiaalina koruissa pyritään käyttämään niitä puulajeja, joita löytyy jokaisen pihapiiristä.

 

Pitu Woodellery-nimeä kantava yritys tekee puukoruja kaikista Suomessa kasvavista puista. Pääidea on se, että valmistusmateriaalina käytetään niitä puita, mitä löytyy ihmisten omilta pihoilta.
”Saarni on ollut tähän mennessä eksoottisin puu, josta olen tehnyt koruja. Suurin osa puusta tulee kuitenkin vanhempieni pihalta”.
Yksi kysytty tuote on ollut myös puusta tehty vihkisormus. Puusormuksen tekeminen on haastavaa puuhaa, koska se pitää saada tarpeeksi kestäväksi. Esimerkiksi Pitja Simin ja hänen miehensä sormukset on tehty kahdesta eri puusta sekä kuparista.
Puumateriaalin lisäksi Pitu Woodelleryn valikoimissa on kierrätysnahkasta tehtyjä koruja.
Pitja Simi huomasi kerran Sarin Kalusteella käydessään ylimääräiset nahkapalat ja kysyi yrittäjältä, saisiko ne käyttöönsä. Kun vastaus oli myöntävä, alkoi tästä hetkestä heidän välinen yhteistyö kierrätysnahkojen osalta.

Puu- ja nahkakorujen tekeminen on alusta saakka käsityötä. Puukon ja hiomapaperin lisäksi Pitja Simin apuna on pylväsporakone ja sakset.
”Nahkat leikkaan mallilla ja sitten liimaus päälle. Korutappeihin vääntelen käsin hopeahelmet sisälle”.
Pitja Simin luomuksiin voi tutustua hänen Instagram ja Facebook-sivuilla. Koruja on myytävänä tällä hetkellä myös Hilkan Kurvissa.
Sana oulaistelaisesta uudesta korutaiteilijasta on kiirinyt somen kautta jo niin pitkälle, että ihan äskettäin Simi solmi sopimuksen merkittävän sisustusverkkokaupan, The Finland Shopin kanssa. Yrittäjä aikoo kuitenkin pitää jalat visusti maan pinnalla, vaikka alku lupaakin hyvää.
”Mukavaa olisi, jos tästä saisi sellaisen itseni tarpeeksi työllistävän työn”, hän ajattelee.

Takaisin Jutut -sivulle