Koronavirusepidemia valloillaan – muista nämä ohjeet!

 

 

Mitään paniikkia tai hätää ei kuitenkaan ole. Tauti on yleensä lieväoireinen, kuten tavallinen flunssa. Tarvetta soittaa minnekään ei ole, jos olet lieväoireinen. Tauti paranee tavanomaisilla flunssan kotihoito-ohjeilla, tautiin ei ole erityisiä lääkkeitä.

Viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 8-16 voit soittaa Oulaskankaan yhteispäivystyksen sijasta terveydentilaasi askarruttavissa (koronavirusta koskien) Oulaisten terveyskeskuksen sairaanhoitajalle p. 044-4793811. Soita vain, jos koet, ettet pärjää kotona tavanomaisin kotihoito-ohjein.

Koronavirusnäytteitä ei enää oteta perusterveistä, hyväkuntoisista henkilöistä, vaikka lähimenneisyydessä olisikin ollut ulkomaanmatkoja.

Kaikille oulaistelaisille annetaan kuitenkin nyt vahva suositus.

Välttäkää ehdottomasti kaikkea matkustamista ulkomaille, kaikkia väenkokoontumisia, joissa ollaan lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa, kokoontumisia harrastustoiminnan parissa, jos joudutte siinä olemaan lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa, kaikkea kättelemistä sekä käyntejä palvelutaloissa tai muissa ikäihmisten ja muuten ennestään kroonisia sairauksia omaavien ihmisten asumisyksiköissä ja kodeissa.

Väenkokoontumisten suhteen suositetaan vahvasti kaikkien tapahtumien ja kokousten perumista, jolleivät nämä ole ehdottoman pakollisia esim. työnteon tai julkisen päätöksenteon kannalta. Palavereissa tulee suosia sähköisiä tietoliikenneyhteyksiä.

Työskentelyssä tulee suosia etätyön tekoa, mikäli se on mahdollista. Etätyöstä täytyy sopia esimiehen kanssa.

Mikäli olet ollut ulkomaanmatkalla lähimmän 7 vuorokauden aikana, suositellaan päivähoidosta poissaoloa, vaikka olisit oireeton, kunnes Suomeen paluusta on kulunut vähintään 7 vuorokautta.

Päivähoitoon lapsen tuomista ei toistaiseksi rajoiteta, jos edellä mainittuja ulkomaanmatkoja tai kontakteja koronapositiivisten henkilöiden kanssa ei ole, vaikka olisikin lieviä flunssaoireita. Jos lapsi on kuitenkin selvästi silmin nähden sairas ja voipunut, päiväkodin henkilökunta voi edellyttää sairaan lapsen hoitamista kotona.

Fysioterapiaan, suun terveydenhuoltoon tai kiireettömälle ajanvaraukselle lääkäriin tai hoitajalle ei missään tapauksessa pidä tulla lievästikään flunssaoireisena (ellei käynti ole ehdottoman välttämätön muun terveydentilan vuoksi).

Takaisin Jutut -sivulle