Kotivara

Viime päivien aikana silmiini on jostain syystä pistänyt useampaa otteeseen jutut kriiseihin varautumisesta. Aivan viimeisin niistä oli sisäministeriön tiedote, jossa puhuttiin marraskuussa 2024 julkaistavasta ”häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen oppaasta”. Oppaan tarkoituksena on koota yhteen suomi.fi-sivustolle eri toimijoille suunnattuja varautumis- ja toimintaohjeita normaaliajan häiriötilanteisiin mutta myös kriisiajan ohjeistusta. Sisäministeriön mukaan nämä pitävät sisällään mm. pitkät sähkökatkot, pitkät häiriöt internetissä ja pankkipalveluissa sekä pitkäkestoisemmat kriisit kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.

Näitä juttuja lukiessa ahdistus nousee ja pelko kieraisee vatsaa, mitä tämä kaikki tarkoittaa? Ollaanko tulossa maailmantilanteeseen, jossa meidän turvallinen infrastruktuurimme hajoaa; netti ei toimi, sähköt ovat poikki, puhelinliikenne takkuaa ja kaupan ruokavalikoima supistuu tuontitavaroiden puuttuessa? Ahdistus kasvaa, kun asiaan syventyy ja pohtii oman elämän haavoittuvuutta.
Onneksi ei kuitenkaan olla aivan tuon uhkakuvan sisällä, vielä siihen on matkaa. Ja useimmiten ahdistusta helpottaa, kun saa tunteen, että voi tehdä jotain. Martat julkaisivat jo korona aikana ohjeita kotivarasta eli tarvikkeista, joita kannattaa varata kotiin erilaisten häiriötilanteiden varalle. Heidän nettisivuiltaan löytyy hyvä lista tarvikkeista ja sen lisäksi myös lista määristä, joita kolmen hengen perheelle kannattaa varata viikon tarpeisiin. Myös SPR kertoo nettisivuillaan mitä tarvitaan 72 tunnin varautumiseen.

Yksittäisten ihmisten lisäksi yhteisöt, yhdistykset ja yritykset tekevät erilaisia varautumiseen liittyviä suunnitelmia. Sisäministeriön uuden oppaan myötä selkiytetään lainsäädännön ohjeita mm. eri yhteisöjen vastuista. Toki yhteisöt voivat myös vapaaehtoisesti pysähtyä miettimään, mitä varautuminen heille tarkoittaa ja onko tarvetta tehdä suunnitelmia sen varalle. Yksi asia, joka itsellä tuli heti mieleen, on puhdas vesi. Tällä alueella on tiettävästi useita lähteitä ja jos jostain syystä veden tulo hanasta lakkaa pidemmäksi aikaa, tulee tarvetta saada puhdasta vettä juotavaksi. Olisi hienoa, jos lähteiden paikat kartoitettaisiin ja mahdollisesti veden laatukin tutkittaisiin, tai ehkä tämä onkin jo tehty?

Tulevaisuuteen saattaa liittyä uhkakuvia, joiden toteutuminen on epävarmaa. Varautuminen tuo turvallisuutta ja on tietenkin järkevää tässä maailmantilanteessa. Turvaa voi saada myös Luojalta, Hänellä on kuitenkin aina lopulta iso kuva hallussa.

Takaisin Jutut -sivulle