Kuin aarteenetsintää

Anja Petäistö käyttämässä Sukujutut-ohjelmaa kirjaston Montussa.

 

Kiinnostaako oman suvun tarina? Oulaisissa voi helposti aloittaa sukututkimuksen liittymällä vaikkapa kirjaston sukututkijoiden ryhmään.

 

 

MITÄ sukututkimus on ja kuinka pääsisin siinä alkuun? Oulaisissa sukututkimuksen voi aloittaa tulemalla kirjastolle sukututkijoiden ryhmään. Porukkaan kuuluu noin 60 sukututkijaa ja kokoontumisia järjestetään säännöllisesti joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina kello 11-14. Tapahtumiin osallistuminen on maksutonta.
Sukututkimuksessa pääsee alkuun, jos tietää yli sata vuotta sitten syntyneiden esivanhempiensa syntymäajat. Sata vuotta on tietosuojalaissa määritelty suoja-aika tietojen julkaisemiselle.
Internetistä löytyy paljon tietoa uutteralle etsijälle. Valmista tietoa Oulaisissa eläneistä henkilöistä ja heidän sukulaisistaan löytyy myös kirjaston tietokoneelta, jonne sukututkijat ovat tallentaneet yli 70 000 henkilön tiedot.
Amerikkaan lähteneistä tämän seudun asukkaista on koottu luetteloita Oulaisten kirjaston musiikkiosaston pöydälle. Sieltä voit löytää esivanhempasi nimen, syntymäajan ja mahdollisesti tietoja muista perheenjäsenistä.

 

Sukutaulut ovat esillä museolla Weteraanikonepäivien aikaan. Kuva: Veijo Joentakanen

 

Sukututkijoiden ryhmä on tehnyt uraauurtavaa työtä kuvatessaan Oulaisten hautausmaan kaikki hautakivet. Hautakiviä on yli 3000 kappaletta ja vanhimpien, hoitamattomien hautakivien tiedot piti etsiä paksun jäkäläkerroksen alta. Hautakivien avulla voi löytää tietoja alle 100 vuotta sitten syntyneistä sukulaisista. Lisäksi hautapaikoista on tehty tarkka listaus, millä rivillä ja missä kohtaa hautausmaata ne sijaitsevat. Näin esimerkiksi ulkopaikkakuntalainen voi löytää sukulaisensa haudan, jos haluaa käydä sitä katsomassa.
Sukututkimus on kuin aarteenetsintää. Tutkijat haluavat löytää sukunsa tarinoita ja niistä onkin koottu useita kirjoja. Tällä hetkellä Oulaisten seudun sukututkijoilla on tekeillä kaksi kirjaa, ja he ovat koostaneet myös videon ”Oulaisten raittia”, joka on kotiseutuyhdistyksen omistuksessa. Videota on näytetty Weteraanikonepäivien yhteydessä museorakennuksessa. Konepäivillä on esillä myös sukutauluja.
Tutkijat ovat kokoontuneet kirjastolla jo kuusi vuotta. Tapaamiset ovat rentoja keskustelutilaisuuksia, joissa voi oppia lisää sukututkimuksesta. Tällä kertaa alustuksena oli Anna Karsikas-Kuusiston luento ”Amerikan siirtolaisten jäljillä”. Amerikkaan kadonneet sukulaiset ovatkin monelle kipinä sukututkimuksen aloittamiseen.

Takaisin Jutut -sivulle