Kuntavaaliehdokkaat puuhaavat Merijärvestä ekokuntaa

Merijärven kunnassa on satsattu aina maatalouteen. Nyt tätä elinkeino-osaamista halutaan käyttää hyödyksi kunnan markkinoinnissa.

Pienestä Merijärven kunnasta kuuluu kummia. Kolme kuntavaaleissa ehdolla olevaa yrittäjää, Mikko Salmu (kesk.), Mika Tanska (ps.) ja Mikko Jutila (kesk.) ajavat eteenpäin kunnianhimoista suunnitelmaa, jossa Merijärvestä tehtäisiin ekokunta 5-10 vuoden sisällä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntaan rakennettaisiin ekokyliä, joissa on 3-30 omakotitaloa. Niissä olisi yhteinen lämmitysjärjestelmä, jossa asuminen tapahtuisi kuin omakotitalossa mutta hallinnollisesti kuin asunto-osakeyhtiössä.

Kuntaan tulisi myös muun muassa uusi biokaasulaitos ja pienteurastamo. Pelloilla kasvava vilja jauhettaisiin omassa myllyssä ja valmiita leipiä tarjottaisiin lähikuntiin oman leipomon kautta. Myös metsissä kasvavat marjat hyödynnettäisiin omalla elintarviketuotannolla.
Jauhiaisen Markun kanssa pohdittiin kerran huoltoasemalla kuntavaaliohjelmaani ja siinä samalla mietimme, miksi me ylipäätään asumme Merijärvellä. Täällä on satsattu vuosien mittaan paljon maatalouteen ja päätimme, että sen pohjalta olisi hyvä lähteä kehittämään kuntaa eteenpäin. Sitten samaan pöytään istuivat Mika Tanska ja Mikko Jutila, jotka kaikki ovat myös hyvin yrittäjähenkisiä ihmisiä. Päätimme yhdessä, että ainakin me kolme lähdemme nyt viemään tätä hanketta eteenpäin ja sitten katsomme, mihin kaikkeen paukut riittävät

Mikko Salmun mukaan Merijärvellä palattaisiin tavallaan ajassa taaksepäin, mutta tähän aikakauteen sopivasti. Hänen mielestä ekokylähanketta on paljon helpompi viedä eteenpäin pienessä kunnassa kuin suuremmassa kaupungissa.
”Merijärvellä on satsattu paljon maatalouteen 90-luvulla. Esimerkiksi tiestöt pelloille ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa, ja tämä on lisännyt elinvoimaa kuntaan. Jos silloin 90-luvulla ei olisi tehty näitä muutoksia, monessakaan navetassa ei palaisi tällä hetkellä lamppuja”.
Ekokunta-hankkeen rahoitus katettaisiin muun muassa EU:n syrjäytyneen maaseudun tukivaroilla. Uusia kiinteistöjä varten perustettaisiin uusi osakeyhtiö Merijärven kehitys Oy.
”Se ottaa vastuun kiinteistöjen käytöstä ja hoidosta. Kunta omistaa siitä yli 50 prosenttia. Ekokunta Merijärvi alkaa heti, kun kunnanvaltuusto tekee päätöksen esiselvityshankkeesta”, kerrotaan Mikko Salmun, Mika Tanskan ja Mikko Jutilan laatimassa tiedotteessa.

Takaisin Jutut -sivulle