Kylähistoriikki valmistui

Historiikkipiirin kirjoittajat. Takana vas. Mikko Kettukangas, Seppo Routaniemi, Aulikki Linja, Leea Haapakangas ja Sanna Heikkilä. Edessä istuvat vas. Marja Halmetoja, Rauni Pesonen ja Hilkka Pentinpuro. Kuvasta puuttuvat Janika Tikkala ja Arvo Helanti.

 

Kaksi vuotta Raahe-opiston historiikkipiirissä ahertaneet kirjoittajat saivat ennen joulua ison urakkansa valmiiksi.

480-sivuisen teoksen Palosta nousi savut – Palonkylän, Mettalanmäen ja Ollinsaaren yhteiset vuosisadat julkaisutilaisuutta juhlittiin 24.11.2019 Ollinsaaren koululla Raahessa.
Varsinaiseen kirjoittajaryhmään kuuluivat Leea Haapakangas, Sanna Heikkilä, Arvo Helanti, Mikko Kettukangas, Aulikki Linja, Hilkka Pentinpuro, Rauni Pesonen, Seppo Routaniemi ja Janika Tikkala. Osuuksia kantatiloihin kirjoittivat myös Kauko ja Paavo Haapakangas sekä Juhani Joensuu. Kirjan toimittajana ja osan kirjoittajana toimi Marja Halmetoja. Julkaisija on Palonkylän asukasyhdistys ry.

Teos kattaa alueen historian kulun asutuksen alkuajoista vuoteen 1973, jolloin Saloisten kunta liitettiin Raahen kaupunkiin. Kantatilojen asuttaminen on saatu selvitettyä vuoden 1548 nokkaveroluetteloista lähtien. Vanhimpien asiakirjojen tutkimiseen perehtyi erikoisesti Mikko Kettukangas, joka kokosi 1500- ja 1600 -lukujen isäntäluettelot. Kirkon ja monien arkistojen tiedot löytyvät tänä päivänä ihan kotona tietokoneella istuen, mutta ruotsinkielisten ja vanhalla kirjoitustyylillä kirjoitettujen asiakirjojen ymmärtäminen on haastavaa puuhaa. Sukututkijoille kirjoitettuja oppaita kannattaa käyttää apuna.
Aiempien sukupolvien elämästä kertovat monet elämäkerrat, muistelukset ja haastattelut. Kirja valmistui nopeassa aikataulussa, minkä mahdollisti ryhmän innokkuus ja kaikkien osallistujien hyvä kirjoitustaito. Eri kirjoittajien oma persoonallinen kirjoitustyyli tuo väriä sisältöön. Myös vanhoista sanomalehdistä löytyi hauskaa ja mielenkiintoista tietoa. Lehdet kertovat aikansa ihmisten elämästä ja arjen huolista kuten tämä Raahen Lehdessä 17.9.1898 julkaistu ilmoitus:

Ottakaa kiinni! Tietämättömiin juossut kolme pientä wasikkaa, kaksi lehmästä mustaa ja yksi walkea sonni, ilman kelloa; joka hywä ihminen näistä jotain tietoa saisi, olisi hywä ja ilmoittaisi kunniallista palkintoa wastaan Palonkylässä Itäpalon taloon.

Kansikuvan maiseman on maalannut nuori taiteilija Sanna Heikkilä vanhojen valokuvien mukaan. Sanna on Palonkylän Martikkaloita, mutta asuu tällä hetkellä Kalajoella, missä hänellä on Eteläkylällä oma taideateljee. Valokuvia saatiin runsaasti, mutta ketä ne esittävät ja milloin ja missä kuva on otettu, aiheutti paljon selvittämistä. Kaikkien, joilla on tallessa vanhoja paperikuvia, kannattaisi selvittää kuvien henkilöt ym. tiedot ja kirjoittaa ne kuvan taustalle. Seuraavalle sukupolvelle selvitystyö on vielä vaikeampaa.
1900-luvun alkupuolen ihmisten arkista elämänmenoa on saatu tallennettua hyvin vanhojen nauhoitusten ja muistelujen avulla. Elintaso ja elämäntapa ovat muuttuneet täysin näistä ajoista nykypäivään. Vuosisadan puolivälissä tällä alueella oli kolme pientä sekatavarakauppaa ja yksi vaatekauppa, matkat taitettiin pyörällä, suksilla, hevosella tai kävellen. Palonkylällä oli lehmä tai useampia noin 40 taloudessa, mutta tänä päivänä kylällä on enää yksi maatila.

Kirjaa on myytävänä Kuutostiimissä Raahen entisellä rautatieasemalla, Raahen museolla, Kruununmakasiinilla ja Saloisten Pirtissä. Kuutostiimistä ja museolta lähetetään kirjaa muillekin paikkakunnille, kun maksaa postituskulut.

Takaisin Jutut -sivulle