Lähiruokaa suoraan tuottajilta

Oulaisten torilla on saatavilla lähiruokaa joka toinen perjantai.

 

Joka toinen perjantai Oulaisten tori täyttyy lähiruoan tarjoajista.
Kyse on tuolloin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta ilman välikäsiä.

REKO – reilua kuluttamista –toiminta menee suunnilleen näin: kuluttaja ilmoittaa hyvissä ajoin REKO Oulaisen Facebook –ryhmässä, mitä lähituotteita haluaa itselleen tilata.
Illalla hän hakee Oulaisten torilta tilaamansa tarvikkeet suoraan tuottajalta. Näin asiakkaan raha menee suoraan tuottajalle.
Oulaisten REKO –Facebook-sivuston ylläpitäjä Elviira Kopola kertoo, että pääasiassa kauppaa tehdään ruoasta, vaikka esimerkiksi saippuaa ja käsitöitäkin on tarjolla.
”Lihaa, leipomotuotteita ja kananmunia. Muun muassa näitä, mutta paljon muutakin. Facebook-ryhmässämme on yli 800 ihmistä, joista kaikki eivät luonnollisesti ole aktiivisia lähiruoan ostajia. Lähiruoan tarjoajia puolestaan on noin parikymmentä ja tuotteitaan voi tarjota kuka tahansa tuottaja. Jälleenmyyntiä ei tässä toiminnassa voi harrastaa.”

Ensimmäinen REKO perustettiin Suomeen vuonna 2013. Oulaisissa toiminta on ollut aktiivista parin vuoden ajan, kun Kopola hyppäsi mukaan toimintaan.
”Tykkään luonnollisesti itse suosia kotimaista ruokaa. Oulaisissa toiminta nilkutti alussa, mutta nyt se on parin vuoden ajan toiminut aktiivisesti.”
Tuotteet maksetaan paikan päällä, kun tilaukset lunastetaan.
”Tuottajat kiertävät samana perjantaina myös Kalajoen ja Ylivieskan. Oulaisissa ne pysähtyvät puolen tunnin ajaksi, jolloin tilaukset pitää lunastaa itselleen.”

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lähiruoalle riittää kysyntää myös Oulaisissa.
Lähiruoan tuottajat vierailevat Oulaisissa kaksi kertaa kuukaudessa, kun aiemmin tilaukset käytiin toimittamassa kerran kuukaudessa.
”Nyt ainakin kokeillaan toimittamista kahdesti kuukaudessa.”

Takaisin Jutut -sivulle