Lämpimästä vedestä säästämisessä piilee legionellariski

Monessa kodissa pohditaan tällä hetkellä kuumeisesti erilaisia energiansäästötapoja kohonneen sähkön hinnan takia. Yksi julkisuudessa ollut vinkki on koskenut asunnon käyttöveden lämpötilan säätämistä.
Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja Samuli Könkön mukaan käyttöveden lämpötilan säätäminen on yksi energiansäästökeino, mutta sen kanssa täytyy olla erittäin huolellinen.
”Se on hyvä keino, kunhan lämpötilaa ei lähdetä liikaa alentamaan. Missään nimessä lämpötilaa ei saa laskea alle 55 asteen. Siellä on kuitenkin aina legionellabakteerin mahdollisuus. Käyttövedelle on asetettu nykyisin tarkat rajat, ettei harmeja pääse bakteerien kanssa tulemaan”, toteaa Samuli Könkö.

Motivasta muistutetaan, että käyttövesivaraajan lämpötila-asetuksilla on vaikutusta energiankulutukseen. Lämmin vesi voi olla kaksi tai jopa kolme kertaa kylmää vettä kalliimpaa. Lämminvesivaraajan asetusarvoksi sopii noin 60 astetta, mutta ei alle 55 astetta.
Samuli Könkö uskoo, ettei käyttöveden minimilämpötilan määrä ole tiedossa läheskään kaikilla ihmisillä. Hän ei myöskään suosittele, että asukkaat lähtevät itsenäisesti vääntelemään lämminvesivaraajan säätöruuveja.
”Se on laitekohtainen juttu. Yleinen sääntö on se, että jos lämpötilan säätämiseen tarvitaan työkaluja, on se ammattilaisen asia. Mutta jos varaajassa on olemassa säätökiekko, niin silloin säätämisen voi tehdä itse”.
Samuli Könkö muistuttaa, että lämpimän veden lämpötilan säätämisen sijasta ihmisten kannattaakin keskittyä miettimään omia käyttöveden kulutuksen käyttötapoja.
”Voiko esimerkiksi ajatella, että likaiset kädet huuhtaistaankin välillä kylmällä vedellä. On hyvä pysähtyä miettimään, miten oman kodin energialaskua voi pienentää. Kun tästä pahimmasta kriisistä päästään ylitse, voi uusista käytänteistä tulla jatkossa monelle rutiinijuttuja”.

Mikä sitten on tämä pelätty legionellabakteeri? Terveyden- ja Hyvinvointilaitoksen (THL) verkkosivuilla kerrotaan, että legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan. Legionella voi aiheuttaa ihmisille infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi.
Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi.

Takaisin Jutut -sivulle